Енергетична децентралізація сприятиме підвищенню економічного рівня регіонів та якості життя громад!На необхідності енергетичної децентралізації як основи розвитку економічно сильних, енергонезалежних та заможних громад наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час виступу на III Форумі об’єднаних громад.

Захід відбувся за участю Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, керівництва центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування.

«Ефективні діючі законодавчі стимули та успішно впроваджена реформа децентралізації дають місцевій владі широкі фінансові можливості для впровадження проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики», - повідомив С.Савчук.

Так, у 12 регіонах України укладено більше 200 ЕСКО-договорів на суму контрактів близько 200 млн гривень. За діючими договорами економія витрат на комунальних платежах вже складає у середньому від 15% до 70 %.

Крім цього, у 2017 р. Держенергоефективності розробило та Уряд затвердив План заходів щодо широкого впровадження енергоменеджменту у бюджетній сфері. Це обов’язковий крок до економії енергоресурсів без значних капіталовкладень. На сьогодні енергоменеджмент / енергомоніторинг впроваджено у 170 місцевих органах влади та розробляється ще у 81 органі влади.

Переваги ЕСКО та енергоменеджменту, а також проектів «чистої» енергетики безперечні, але потребують широкого впровадження в усіх без виключення областях на користь суспільству та Україні у цілому.

Тому Сергій Савчук акцентував увагу представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування всіх рівнів на необхідність:

- визначення в ОДА та РДА одного із заступників голови відповідальним за питання енергоефективності, зокрема впровадження ЕСКО та енергоменеджменту;

- широкого запровадження ЕСКО та систем енергоменеджменту/енергомоніторингу в бюджетних установах;

- розширення географії місцевих програм співфінансування «теплих кредитів», встановлення СЕС у домогосподарствах тощо;

- запуску проектів із заміщення газу та енергетичної утилізації сміття;

- вирощування та використання енергетичних культур для генерації енергії.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали