Чому Україна постраждає від нової економічної кризиВсе більша кількість іноземних та вітчизняних експертів починають стверджувати про те, що глобальна економіка наблизилася до чергової економічної кризи. Лейтмотивом висновків переважної більшості висновків економістів-аналітиків є те, що найбільше постраждають від нового витка глобальної кризи країни, які є великими експортерами сировинних товарів.

Відомий український економіст Олександр Гончаров, констатуючи рішення ради директорів МВФ, яке підтвердило готовність працювати з Україною за новою програмою stand-by (це фактично кредитна лінія, розрахована на 14 місяців, на загальну суму в 3,9 млрд. дол. США.), посилаючись на думку заступника голови Фонду Д.Ліптона про те, що світова криза вдарить по тих країнах, які займаються продажем сировини, стверджує, що Україна з експортом зерна і металу, безумовно, в числі таких країн. На його думку, гроші МВФ допомогли уникнути настання технічного дефолту, проте наростили потенціал девальвації гривні.

Нагадаємо, що за останні роки українська економіка так і не позбулася сировинної спрямованості, що й надалі робить її вразливою перед глобальними кризовими явищами. Тим більше, що економіка України так і не змогла подолати наслідки світової фінансової кризи ще 2008 року.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали