При яких умовах середня зарплата в Україні виросте до 650-700 доларівНомінальний ріст української економіки в останні два роки поки не забезпечив реального підвищення життєвого рівня переважної більшості населення. Певні позитивні зрушення, які спостерігаються в окремих сегментах національного господарства, не призвели до росту суміжних галузей, що не дало можливості суттєво покращити економічну ситуацію в країні в цілому.

Представники експертного середовища роблять свої прогнози щодо розвитку національної економіки на короткострокову та середньострокову перспективу. Відомий економіст Данило Монін розробив сценарії розвитку економіки і державних фінансів до 2024 року.

Вони робилися спеціально на наступний політичний цикл 5 років, щоб сформувати бачення у політиків на альтернативний сценарій розвитку країни, з поступовою лібералізацією бізнес-середовища і зниженням податкового навантаження на економіку, при умові дотримання обмежень, що витрати держави мають бути не менші ніж в базовому сценарії розвитку.

Провівши розрахунки, Данило Монін сформулював кілька тез на 2019 і наступний політичний цикл на 5 років вперед:

1) В умовах відсутності змін в економічній політиці українська економіка в найближчі роки буде схильна до девальвації, керованої НБУ.

2) Україна має всі шанси і можливості вирости в найближчі 5 років в 2 рази в доларовому відношенні, якщо відбудеться перехід на Інвестиційний режим розвитку. У той же час такий перехід вимагає як зміни довіри зовнішніх інвесторів до внутрішнього бізнес-середовища, так і зняття обмежень системного характеру і стимулювання внутрішніх інвестицій. При такому сценарії середня зарплата в країні може вирости з поточних 315 до 650-750 доларів до 2024 року.

3) Найважливішою складовою зростання економіки при високих кредитних ставках є підвищення прибутковості ведення бізнесу в Україні та стимулювання утримання капіталу в Україні.

4) Знизити податкове навантаження до 29% ВВП за п’ятирічний цикл можливо, але для цього необхідно вийти на рівень зростання економіки в 10% в рік. В цілому зниження навантаження на 2% в рік це робочий графік. Подібну методику в 80-х роках застосовував Китай, коли зростав по 10% на рік.

5) Платити гідні пенсії можна виключно через сильну економіку. Доларове зростання економіки стимулює доларове зростання пенсій. І це працює навіть при зниженні податкового навантаження.

6) 2019 рік для Міністерства фінансів буде легким. Незважаючи на пік виплат за зовнішніми боргами, ці виплати вже практично покриті взятими кредитами і завданням Мінфіну в 2019 році є забезпечення покриття виплат в 2020 році.

7) Чим вище зростання економіки, тим менше розмов про МВФ. Україна має всі шанси до 2024 року скоротити рівень свого держборгу нижче 40% ВВП. У той же час без змін в економічній політиці, я прогнозую, з великою ймовірністю, збільшення ставок деяких податків в найближчі 5 років. Але це питання стратегічного вибору політичної еліти.

Нагадаємо, що незважаючи на номінальний ріст надходжень до державного та місцевих бюджетів, а також мінімальної та середньої заробітної плати в останні роки, проявів покращення рівня життя переважної більшості громадян не спостерігається. Має місце масовий виїзд українських громадян закордон на заробітки. Малий та середній бізнес працює в надзвичайно складних умовах.

Уряд не провів критично необхідних реформ в енергетичному секторі, що не дозволяє підвищити рівень конкурентоспроможності виробництва продукції в галузях матеріального виробництва. За таких умов досягти проривних результатів в напрямі зростання національної економіки буде надзвичайно проблематично.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали