Чому українська економіка не зможе піднятися в 2019 роціЗапуск маховика економічного зростання відкладається. Свідченням цього є динаміка реальних доходів переважної більшості українців та відсутність проривних структурних зрушень в національній економіці. Все це відбувається на фоні зміцнення позицій вітчизняних олігархів.

На думку провідного вітчизняного аналітика Олександра Гончарова, Україна виявилася в лещатах трьох криз: військово-політичної, економічної і кризи процесу глобалізації, а попереду президентська гонка, вибори до Верховної Ради, а також, як попереджають аналітики МВФ, – світовий фінансовий шторм.

І в наступаючому 2019 року ми вже точно не виберемося з цих криз без нової інвестиційної стратегії; професійної, а не кумівської розстановки кадрів; реальної мотивації підприємницької спільноти. Правда, поки не зрозуміло, хто і що буде робити «нагорі»? Усередині Кабміну і парламенту все в невіданні, не знають, як запустити мотор економіки.

Зате боротьба олігархів за контроль над фінансовими потоками не слабшає. Тому головне питання, коли українці зрозуміють, що грати в піддавки з олігархами і вигодуваними ними політиками більше не можна?!

Нагадаємо, що двом останнім урядам так і не вдалося провести необхідні структурні реформи в національній економіці, які дали б можливість переломити сировинну спрямованість вітчизняного експорту і поступово збільшувати обсяги продажу продукції з високою доданою вартістю. Структуроутворююча енергетична галузь так і не перебудована, а тому газовий «зашморг» не дає можливості розірвати стагнаційне замкнуте коло.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали