Економічне зростання в Україні в 5-7% є реальнимПодолання стагнаційних проявів і вихід на висхідний тренд економічного розвитку – це необхідна передумова зміцнення української державності особливо в умовах загострення екзогенних ризиків. Сьогодні в експертному середовищі точаться дискусії стосовно можливостей забезпечення прискорених темпів соціально-економічного піднесення України.

Відомий український економіст Василь Фурман впевнений, що прискорене економічне зростання України з темпами 5-7% і більше є реальним. Для підтвердження такого припущення економіст посилається на дослідження ряду авторитетних установ.

1) За підрахунками Світового банку, відкриття ринку сільськогосподарської землі, продаж якої нині заборонено, дало б Україні додаткові 1,6% приросту ВВП щороку.

2) МВФ оцінив втрати України від корупції у 2% ВВП.

3) Німецьке видання Süddeutsche Zeitung заначає, що Україна через корупцію на митниці втрачає більше 4 мільярдів євро щороку (близько 3% ВВП). Це більше однієї десятої всієї доходної частини бюджету та майже в 2 рази більше від тієї суми, яку Україна в 2023 році хоче отримати від Міжнародного валютного фонду, Євросоюзу та Світового банку.

4) За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку рівень тіньової економіки у І півріччі 2023 року склав 32% від обсягу офіційного ВВП (за підрахунками авторитетних міжнародних організацій ця цифра є більшою).

Нагадаємо, що Василь Фурман 24 жовтня 2016 року Указом Президента України призначений членом Ради Національного банку України. Закінчив Київський національний економічний університет. Веде активну громадську діяльність.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали