Структурні перегини в АПК України поглиблюються: імпорт м’яса збільшився на 30%Аграрний сектор в останні роки став свого роду локомотивом розвитку національної економіки. Це було досягнуто завдяки збільшенню обсягів виробництва експортоорієнтованих видів сільськогосподарської продукції. Однак паралельно відбувалося скорочення обсягів виробництва в окремих сегментах тваринницької галузі. Особливо ускладнилася ситуація з поголів’ям великої рогатої худоби.

Як наслідок в нашій країні продовжує збільшуватися дефіцит окремих видів м’яса та м’ясопродуктів. За 2023 р. Україна наростила обсяги імпорту м’яса та м’ясопродуктів. Оновлені прогнози аналітиків зазначають, що на кінець поточного року об’єми ввезення закордонного м’яса сягнуть 272 тис. т. у перерахунку на забійну вагу, що на 30,1% більше, ніж у 2017 р.

Крім основних видів м’яса та дешевої сировини, в Україну ввозять сало та субпродукти. Здебільшого ці види сировини застосовують у переробній галузі для виготовлення ковбас та інших м’ясопродуктів. Завдяки імпортному салу та субпродуктам виробники суттєво зменшують витрати.

Нагадаємо, що зменшення потреби в імпорті м’яса напряму пов’язане зі створенням сприятливих умов для розвитку м’ясного скотарства та інших видів тваринництва. Держава має впровадити стимули для розширення поголів’я не лише у великих сільськогосподарських підприємствах, а й в особистих та фермерських господарствах.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали