Які тарифи за комуналку виростуть в 2019 роціОднією з основних складових видатків домогосподарств в Україні є величина тарифів за комунальні послуги. Надмірний розмір тарифів пов'язаний з тим, що природні монополії (системи газо-, тепло-, електро- і водопостачання) знаходяться у переважній більшості у власності великих корпоративних утворень, які націлені на максимізацію прибутку.

Уряд України пообіцяв, що підвищення ціни на газ 1 листопада 2023 року буде останнім. Однак фахівці запевняють: газ буде дорожчати. Так що звертати увагу на обіцянки політиків, які вже вступили в передвиборну гонку, не варто. Краще готуватися морально і фінансово до істотного збільшення комунальних платежів.

Питання підвищення ціни на газ ініційоване Міжнародним валютним фондом (МВФ). Це є однією з основних умов отримання нового траншу від МВФ. Так що газ буде дорожчати і в 2019 році, і в 2020-му.

Згідно з планом підвищення тарифів на комунальні послуги, в 2019 році гаряча вода подорожчає на 11,5%, як і опалення. Крім того, будуть внесені і структурні зміни в тариф на тепло.

Нагадаємо, що зростання тарифів за комунальні послуги звужує платоспроможний попит населення на ринку споживчих товарів, оскільки домогосподарства змушені більшу частку доходів спрямовувати на оплату послуг теплопостачання, газопостачання, електропостачання та водопостачання.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали