Виробництво сільгосптехніки зменшить залежність української економіки від кон’юнктури світових ринківТривалий період провідна галузь національного господарства, якою є чорна металургія, працює переважно на зовнішні ринки, оскільки попит на чорні метали на внутрішньому ринку України є мізерним. Це прив’язує ефективність функціонування підприємств чорної металургії до коливань кон’юнктури на світових ринках металопродукції, що підвищує ймовірність наростання деформаційних процесів у національній економіці внаслідок падіння в окремих країнах світу попиту на метал. Зменшення експорту українських чорних металів призводить до зростання негативного сальдо платіжного балансу та активізації інфляційних процесів, пише Економіст.

З огляду на це необхідною передумовою підвищення рівня господарської самодостатності є зростання внутрішнього попиту на продукцію вітчизняних металургійних підприємств. Одним із найбільш ефективних методів внутрішнього споживання металопродукції є відродження індустрії сільськогосподарського машинобудування. Протягом тривалого періоду держава не приділяла належної уваги проблемам відродження вітчизняного виробництва сільгосптехніки, що призвело до демонтажу матеріально-технічної бази багатьох підприємств та експансії закордонних продавців техніки для сільськогосподарського виробництва. Радує той факт, що в останні періоди Міністерство аграрної політики активізувало роботу щодо залучення іноземних інвестицій у галузь сільськогосподарського машинобудування.

Мінагрополітики продовжує сприяти реалізації спільних інвестиційних проектів із провідними світовими виробниками сільгосптехніки. Так, на минулому тижні було здійснено огляд виробничих потужностей ДП «ВО ПМЗ ім. Макарова» та Павлоградського механічного заводу.

Робоча група під головуванням директора Департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільськогосподарського машинобудування Мінагрополітики Олександра Григоровича та за участі керівників науково-дослідних інститутів оглянула виробничі потужності ДП «ВО ПМЗ ім. Макарова» та Павлоградського механічного заводу. Зокрема, увага була приділена виробництву тракторів типорозмірного ряду 70-90 к.с., 100-130 к.с. та 190 к.с.

Також відбулася нарада за участі генерального директора ДП «ВО Південний механічний завод» ім. Макарова Віктора Щеголя. На ній також були опрацьовані питання щодо впровадження інвестиційних проектів з виробництва сучасних тракторів у межах співпраці з передовими світовими виробниками.

У свою чергу, Олександр Григорович зазначив, що машинобудуванням вигідно займатися в Україні завдяки вдосконаленій законодавчій базі та сприянню Мінагрополітики у реалізації спільних із провідними світовими виробниками сільгосптехніки інвестиційних проектів.

«На сьогодні залучення на вітчизняний ринок провідних світових компаній з використанням потенціалу вітчизняних підприємств є ключовим напрямком стратегії подальшого розвитку сільгоспмашинобудування України», – наголосив директор Департаменту [1].

Збільшення рівня завантаженості потужностей на підприємствах сільськогосподарського машинобудування дасть можливість збільшити попит на металопродукцію вітчизняних підприємств і тим самим зменшити залежність останніх від негативних наслідків згортання попиту на світових ринках. Цей фактор послабить стагнаційні процеси на підприємствах чорної металургії в результаті кризових явищ світової економіки й упередить спад виробництва у всіх фазах металопродуктового ланцюга. Більше того, нарощення виробництва сільгосптехніки сприятиме підвищенню рівня механізації сільськогосподарського виробництва, що забезпечить зростання продуктивності праці і ще більше зміцнить конкурентні переваги вітчизняних аграріїв на світових ринках продовольства.

Тодор МАРЧЕНКО, експерт


[1] http://minagro.gov.ua/uk/node/5262






Друкувати
Найбільш популярні матеріали