Як Нафтогаз штучно завищує ціну на газ
Ціна на блакитне паливо для українських підприємств та громадян є вирішальним чинником забезпечення економічної самодостатності. Однак постійне підвищення ціни на природний газ погіршує ділову активність та знижує купівельну спроможність населення.


Значною мірою завищені ціни на природний газ є наслідком застосування непрозорих схем газовим монополістом. Колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник, який, проаналізувавши повідомлення Нафтогазу про собівартість видобутку українського газу, стверджує про те, що не може збагнути, звідки її взяли. Виявляється, вона сягає 250 доларів за 1000 м³ газу. І це без урахування податків та витрат на транспортування.

На думку Пинзеника, секрет прихований в унікальній «нафтогазівській» методології підрахунку собівартості. Виявляється, що в розрахунок включено капітальні витрати, які здійснюються один раз і пов’язані з усім обсягом видобутку газу внаслідок цих капітальних вкладень.

У Нафтогазі не знають, що капітальні вкладення враховуються через інструмент амортизації? І щороку це тільки частина, а не весь обсяг вкладень. Бо за їхньою логікою, в ціну перевезення пасажирів у таксі треба було б включати вартість придбання авто.

Нагадаємо, що природний газ є корисною копалиною загальнодержавного значення і належить українському народу. Тому український народ має отримувати частину абсолютної ренти у формі надання йому блакитного палива за собівартістю його видобутку та транспортування. Ціна на природний газ для населення є однозначно завищеною.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали