Чому Китаю доведеться заключити торгову угоду з СШАЕкспорт Китаю несподівано скоротився в квітні, але імпорт дав перше збільшення за п'ять місяців, створюючи змішану картину економіки, оскільки Вашингтон посилює тиск на Пекін погрозами посилення тарифів.

Останні дані про торгівлю, які, як правило, були б вивчені для з'ясування того, як поживає друга за величиною економіка в світі, були затьмарені побоюваннями, що торгова війна між США і Китаєм загострюється, а не наближається до вирішення, як очікували багато інвесторів.

Високопоставлені китайські і американські парламентери зустрінуться у Вашингтоні в найближчі два дні, так як Пекін намагається уникнути різкого підвищення тарифів на свої товари, за наказом президента Дональда Трампа, який вступить в силу з п'ятниці.

Інвестори сподіваються, що квітневі дані по торгівлю Китаю додадуть ознак того, що його економіка починає стабілізуватися, що послаблює побоювання з приводу уповільнення глобального зростання.

Але експорт впав на 2,7 відсотка в порівнянні з роком раніше, показали митні дані в середу.

За оцінками ANZ, більше 80 відсотків загального зниження відбулося через різке скорочення поставок в Сполучені Штати, в той час як високотехнологічний експорт продовжував знижуватися через млявий глобальний попит на смартфони та інші електронні пристрої.

Економісти, опитані агентством Reuters, очікували уповільнення зростання до 2,3 відсотка після несподіваного стрибка в березні на 14,2 відсотка, який, як підозрювали деякі аналітики, був завищений сезонними факторами і тимчасовими спотвореннями бізнесу, пов'язаними зі зниженням податку на додану вартість (ПДВ ), що діє з 1 квітня.

«Перспективи китайського експорту є складними. Якщо Трамп виконає свої останні тарифні загрози, ми вважаємо, що це сповільнить зростання експорту на два-три відсоткових пункти », - йдеться в примітці Capital Economics.

«Навіть якщо на цьому тижні буде укладена угода в останню хвилину, щоб уникнути подальших тарифів, погані перспективи глобального зростання, ймовірно, будуть означати, що зростання експорту залишиться стриманим».

Імпорт, однак, перевершив очікування, збільшившись на 4,0% в річному обчисленні, що набагато краще за прогнози аналітиків на 3,6% і березневе падіння на 7,6%.

Це зростання було першим з листопада, що говорить про те, що внутрішній попит починає зростати, оскільки в Пекіні з'являється все більше стимулів, таких як збільшення витрат на автомобільні, залізниці та порти. Імпорт міді, яка широко використовується в будівництві і виробництві, виріс з березня, але знизився в річному численні.

Основні торгові партнери Китаю, великі транснаціональні постачальники, такі як Caterpillar, і глобальні інвестори уважно стежать за тим, щоб дізнатися, скільки часу буде потрібно для вжиття заходів підтримки, оголошених в останні місяці.

Тан Цзяньвей, старший економіст Bank of Communications в Шанхаї, сказав, що Китай може програти в будь-якому випадку.

«Якщо в торгових переговорах станеться спад, то може постраждати як зовнішній попит, так і внутрішній попит. Якщо США і Китай укладуть торговельну угоду, Китаю доведеться збільшити імпорт з США, що скоротить його торговий профіцит, що зменшить внесок чистого експорту в зростання ВВП », - сказав він.

У квітні сальдо торгового балансу Китаю склало 13,84 млрд доларів, що менше прогнозів 35 млрд доларів.

Сальдо торгового балансу зі Сполученими Штатами, що є основним подразником для Вашингтона, збільшилося до 21,01 млрд доларів квітні з 20,5 млрд доларів в березні. Імпорт Китаю з США впав майже на 26 відсотків, в той час як експорт в США впав трохи більше ніж на 13 відсотків.

Деякі аналітики вважають, що недавні ознаки поліпшення як в китайській, так і в американській економіці могли зміцнити їх переговорні позиції з торгівлі після декількох місяців прогресу, досягнутого, коли перспективи бізнесу здавалися набагато більш хиткими.

Китай опублікував дивно сильні дані за березень, але перші квітневі дані були більш приглушеними, що говорить про те, що економіка все ще бореться за тягу.

Огляди, проведені в квітні, показали, що попит в країні і за кордоном поліпшується набагато більш повільними темпами, що підсилює дискусію про те, наскільки більше стимулів необхідно Китаю для забезпечення стійкого відновлення без ризику швидкого стрибка боргу.

«Слабкий ріст китайського експорту в США буде також турбувати китайських чиновників, особливо на тлі можливого загострення торгової війни», - сказав Нік Марро, аналітик з The Economist Intelligence Unit.

«Ці дані додадуть більше невідкладності торговельних переговорів на цьому тижні і можуть більш енергійно підштовхнути Китай до угоди, незважаючи на його минуле небажання вести переговори під натиском».

Український журнал Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали