Наскільки часто українці користуються іпотечними кредитамиОсновний приріст кредитного портфеля фізичних осіб в банківській системі в 2023 році був досягнутий за рахунок кредитів на споживчі цілі - понад 90%. Внесок автокредитів був на рівні 7%, а іпотека забезпечила всього 2% приросту. Іпотечний ринок ще не відновився, але потенціал для зростання іпотечного кредитування величезний.

«Ми фокусуємося на первинному ринку: в 2023-му уклали договори з новими забудовниками-партнерами, стали кредитувати нові майданчики, інтенсивно виходимо в регіони», - заявив голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов в інтерв'ю для проекту «50 провідних банків України - 2019».

- Чому ви поставили партнерські програми в центр вашої моделі іпотечного кредитування?

- Робота з забудовниками дозволяє більшій кількості потенційних клієнтів купити житло: процентні ставки по цих продуктах на порядок нижче, ніж за класичною іпотекою. У нас є програма, де на перший рік ставка 0,01% або на три роки - 6,9%. Даний напрямок найбільш безпечний для банку, оскільки ми проводимо акредитацію всіх будівельних майданчиків і забудовників. Ми розуміємо їх фінансову модель, технічну документацію, стежимо за ходом будівництва та є не просто банком-посередником, а реальним партнером забудовника, збільшуючи його продажі.

- Яка зараз частка житла на первинному і вторинному ринках купується в кредит?

- Частка житла на первинному ринку, яке купувалося в кредит, в 2023 році зросла майже вдвічі і досягла 7-8% від загальних продажів забудовників. У окремих компаній показник кредитних продажів вже перевищив 10%. На вторинному ринку рівень нижче - 6,5%. Ми бачимо, що у населення з'являється бажання жити в нових будинках, все більше людей хочуть поліпшити свої житлові умови.

- Чи думали ви над тим, щоб більше сфокусуватися на вторинному ринку?


- Вибудовуючи свої кредитні продукти, ми виходимо з того, що при ринковій ставці в районі 23-25% іпотека є непідйомною для більшості клієнтів. Саме партнерські програми роблять кредити набагато дешевше, що розширює коло клієнтів при зниженні ризиків. І ми бачимо, що якість нашого портфеля залишається високою: у нас немає проблем з іпотечними кредитами, які ми видали.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали