Чому варто дослухатися до КоломойськогоЕкономічна політика України вже тривалий період будується на надмірних обсягах зовнішніх запозичень, що поглиблює боргову залежність країни та створює передумови для оголошення дефолту по зовнішніх боргах. Нещодавно відомий український бізнесмен Ігор Коломойський висловив думку стосовно необхідності оголошення Україною дефолту по зовнішніх боргах.

Пропозицію Ігоря Коломойського повністю підтримує відомий український економіст Олександр Гончаров, який вважає, що Ігор Коломойський розуміє, що після дострокових виборів в Раду почнеться нова хвиля дефолтів - неможливість місцевого бізнесу обслуговувати раніше взяті кредити. До всього цього платоспроможність населення не зростає, навпаки, швидко падає. У свою чергу український бізнес прагне ці астрономічні підвищення тарифів на газ, електроенергію та ін., включаючи рівні інфляції і девальвацію гривні, перекласти на українського споживача. Плюс до кінця 2019 р. нас чекають великі виплати за зовнішніми боргами і ОВДП.

Нарешті, в ході виборчої кампанії в Раду перед загрозою дефолту не завадить сильно струснути країну. Тому І.Коломойський і радить Президенту В.Зеленському оголосити дефолт за зовнішніми боргами.

Нагадаємо, що в останні тижні в Україні спостерігається зміцнення гривні, що пов'язано з підвищеними очікуваннями бізнесу та населення стосовно покращення інвестиційного клімату та подолання вже хронічної монополізації базових ринків, що дало можливість активізувати ділову активність вже в короткостроковій перспективі. Однак дострокові парламентські вибори можуть спровокувати нову хвилю інфляційно-девальваційних коливань та підвищити ймовірність дефолту.

Український журнал "Економіст"






Друкувати
Найбільш популярні матеріали