Які партії проходять у новий склад Верховної РадиПозачергові вибори до українського парламенту мають для країни доленосне значення, оскільки новий склад законодавчого органу має забезпечити необхідне інституціональне підґрунтя для реалізації реформаторських ініціатив Президента України Володимира Зеленського. Прохідний бар’єр в 5% є доволі високим і для багатьох партій є непрохідним, що слугує вагомим чинником для належної політичної структуризації майбутнього складу парламенту.

Прохідний бар'єр до Верховної Ради впевнено долають тільки чотири партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність» і «Батьківщина». Про це свідчить соціологічне опитування Центру «Соціальний моніторинг» та Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка, який був представлений на прес-конференції в понеділок.

Ще дві партії перебувають впритул біля прохідного бар’єру. Це «Сила і честь» Ігоря Смешка (4,9%) і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка (4,8%). Партію «Голос» Святослава Вакарчука готові підтримати 3,3% респондентів, Радикальну партію Олега Ляшка – 2,7%, «Опозиційний блок - Партія миру і розвитку» Вілкула-Новинського – 2,4%, націоналістів зі «Свободи» – 2,3%.

Але передвиборча кампанія лише стартувала, тому ситуація з проходженням політичних партій в український парламент може кардинально змінитися. Зокрема, значний потенціал для зростання рівня електоральних симпатій має «Опозиційний блок – Партія миру і розвитку» Вілкула-Новинського.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали