Скільки українців мають депозити в комерційних банкахВ Україні фінансові продукти використовують 60% громадян, а депозити мають лише 12%, повідомила заступник керівника проекту USAID Юлія Вітка на презентації дебютного дослідження фінансової грамотності населення України за методикою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в середу.

"52% (опитаних) сказали, що вони накопичили гроші, зберігаючи їх у своєму гаманці або готівкою вдома ... Серед тих, хто має заощадження на депозитних рахунках, більше половини також зберігали заощадження вдома. Це свідчить про дуже міцну культуру переваги готівковим ресурсам і уникнення відносин з банками", - відзначають автори дослідження.

Витка зазначила, що з цієї причини українці значно відстають за рівнем використання фінансових послуг від сусідів, наприклад, від Польщі, де рахунки в банках відсутні тільки у 13% громадян, тоді як в Україні - у 38%.

У той же час за індексом фінансової грамотності Україна має однакові показники з Польщею, замикаючи таблицю країн ОЕСР з показником 11,6 балів з 21 можливих проти 12,1 у інших сусідів і 13,2% - в середньому по ОЕСР.

Опитування показало, що, спираючись на власний досвід, українці дуже добре знають, що таке інфляція, в той же час погано розуміють, що обіцянки високого доходу ймовірно пов'язані з високим ризиком, тому стають жертвами фінансових афер і спекулятивних інвестицій.

"Рівень знання складного відсотка нижче, ніж в інших країнах. Ймовірна причина - мало українців отримують суттєві відсотки за своїми банківськими вкладами", - додають дослідники.

Крім того, за словами Витки, на відміну від інших країн в Україні немає гендерних відмінностей - чоловіки і жінки однаково грамотні. Рівень фінансової грамотності різниться в залежності від освіти і рівня доходу опитаних: чим вони вищі, тим вище рівень фінансової грамотності.

Результати дослідження також показали, що рівень фінансової грамотності найнижчий серед молоді у віці 18-24 роки - 10,65 бала. У той же час найвищий бал у групи населення у віці 25-34 роки - 12,09 балів, у віці від 45 до 59 років - 11,94 бала, від 35 до 44 років - 11,87 бала і в віці від 60 і старше - 11,21 балу.

Незважаючи на найнижчий рівень фінансової грамотності середній бал за фінансову поведінку в Україні, згідно з опитуванням, склав 5,2 бала з 9 можливих, опинившись вище, ніж у сусідніх країн (4,8), і лише небагато чим нижче, ніж середній показник (5,4) для 30 країн за результатами опитування ОЕСР 2016 року.

Згідно з даними дослідження, фінансову мету має близько половини дорослого населення України (48%), хоча серед осіб старше 60 років таких значно менше (28%). Серед найбільш поширених фінансових цілей - освіта: її ставлять 18% опитаних, в тому числі 27% у віковій групі від 18 до 24 років (ймовірно, для себе) і 28% серед вікової групи від 35 до 44 років (ймовірно, для своїх дітей ).

За ними слідують будівництво або придбання житла: цю мету ставлять 17% опитаних, але серед молодшої групи цей відсоток вище - 28% серед осіб у віці від 18 до 24 років і 23% - серед осіб у віці від 25 до 34 років.

На третьому місці серед фінансових цілей - ремонт / поліпшення житла: цю мету ставлять 15% опитаних, але серед групи осіб у віці від 45 до 59 цей показник становить 23%.

Як наголошується в дослідженні, формування вибірки учасників відбувалося випадковим методом. Остаточний розмір вибірки склав 2007 учасників. При такій вибірці похибка не перевищує +/- 2,2%.

Дослідження проводилося в грудні 2023 року на всій підконтрольній уряду території України.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали