Україна отримає від МВФ $1,3 мільярди у поточному роціУкраїна може отримати кредитний транш Міжнародного валютного фонду до кінця 2019 року, якщо після виборів вдасться сформувати новий уряд і він відразу почне працювати. Про це сказала перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова в інтерв'ю Reuters.

"Якщо уряд почне працювати у вересні, тоді у нас є шанс отримати транш до кінця цього року", - сказала Рожкова і додала, що в НБУ такий сценарій вважають оптимістичним.

За словами заступника голови НБУ, розмір траншу може становити $ 1,3 млрд.

Крім того Рожкова звернула увагу на пікові виплати за боргами, з якими зіткнулася Україна в цьому році. "Це буде дуже напружений період [...] Співпраця з МВФ є ключовою для нас і не тільки через один транш", - підкреслила Рожкова.

Нагадаємо, місія МВФ завершила роботу в Україні, але готова повернутися до Києва після виборів і формування нового уряду.

Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, переважну частину програми Україна виконує, але МВФ стурбований скасуванням статті про незаконне збагачення і затримкою з великою приватизацією.

Продовження співпраці з МВФ є також важливим для програми макрофінансової допомоги ЄС, в рамках якої Україна працює для отримання другого траншу в сумі 500 млн євро.

МВФ затвердив нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом $ 3,9 млрд в грудні минулого року. Це десята програма МВФ для країни. Перший транш за новою програмою в обсязі $ 1,4 млрд Україна отримала 21 грудня 2023-го. Отримання ще двох траншів по $ 1,3 млрд очікується після перегляду виконання умов програми в травні і в листопаді.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали