Українські олігархи постраждають від нововведень УрядуУряд України введе квоти на імпорт вугілля, внаслідок чого поставки вугілля в Україну можуть знизитися на 40%. Причому постраждають від цієї новації відомі українські олігархи Рінат Ахметов та Сергій Тарута і власник «Криворіжсталі» індієць Лакшмі Міттал, а також власники цементних заводів. Про це пише Forbes.ua.

Так, згідно з проектом постанови уряду, сукупний обсяг вугільних квот на 2013 рік складе 10,2 млн тонн, у тому числі 2,5 млн тонн високоякісного вугілля для металургів – з метою використання його в технології пиловугільного вдування. Крім того, проект передбачає заборону імпорту коксу.

За словами радника віце-прем’єра Юрія Бойка Сергія Кузяри, документ буде підписано в перших числах квітня.

«Обсяг квоти розрахований на весь 2013 рік. Тобто вугілля, яке підприємства ввозять з 1 січня, буде враховано в загальному обсязі імпорту після вступу постанови в силу», – говорить чиновник.

Як зазначає Forbes.ua, на перший погляд, введення квот не створить проблем покупцям іноземного вугілля: міністерська квота лише трохи поступається торішнім обсягам. За даними Укрпромзовнішекспертизи, торік імпорт коксівного вугілля і концентрату склав 10,5 млн тонн. Але якщо зіставити квоти, пропоновані міністерством, з торішнім обсягом імпорту по митній класифікації (14 млн тонн), виходить, що імпорт вугілля цього року може просісти майже на 40%.

Хто ж постраждає від нововведення? Основними імпортерами вугілля торік були підприємства, підконтрольні Рінату Ахметову («Метінвест»), Сергію Таруті (ІСД) і Лакшмі Мітталу («АрселорМіттал Кривий Ріг», колишня назва – «Криворіжсталь»). За даними Delphica, підприємства «Метінвесту» в 2012-му ввезли в Україну понад 4,3 млн тонн вугілля, ІСД – 3,1 млн тонн, «АрселорМіттал Кривий Ріг» – 2,2 млн тонн. На «Євраз» Романа Абрамовича припало близько 1 млн тонн імпортованого в Україну вугілля.

Введення квот може створити складності для бізнесу компанії, вважають у «Метінвесті». «Якщо постанову про обмеження імпорту таки приймуть, потрібен час для того, щоб визначити механізм розподілу квот, а також одержувачів квот, – відповіла Forbes прес-служба компанії. – У нас безперервне виробництво – необхідно, щоб митне оформлення імпорту не зупинялося». У прес-службі «Донецьксталі» повідомили: «Нам квотування імпорту вугілля істотних проблем не створить – за минулий рік ми імпортували більше 200 тис. тонн вугілля для коксування, або 1,5% від загального обсягу імпорту в 2012 році. Що стосується України в цілому, обмеження імпорту коксівного вугілля посилить дефіцит високоякісного вугілля».

Наявність на українському ринку імпортного вугілля пояснюється його вищою якістю порівняно з місцевою сировиною. Середній вміст сірки (найбільш шкідливої домішки) в українському вугіллі – 2,5%, тоді як російське вугілля містить близько 1% сірки, а американське – 0,5-1,4%. При цьому ціни на українське й імпортне вугілля на внутрішньому ринку приблизно однакові – $ 160-180/тонна за підсумками 2012 року. «Металургійне і коксове виробництво критично залежить від імпорту вугілля високої якості (з низьким вмістом сірки), яке в Україні не добувають», – зазначає прес-служба «Метінвесту». Згідно з даними «Метінвесту», середня частка імпорту в споживанні вугілля заводами групи в 2010-2012 роках склала 33%.

Вугілля, що потрапило під квоти, завозять, крім металургів, цементні підприємства. У торішньому списку імпортерів присутні заводи «ХайдельбергЦемент Україна», «Югцемент», «Волинь-Цемент», «Подільський цемент», «Миколаївцемент», «Івано-Франківськцемент» і бахчисарайська «Будіндустрія». Їхня загальна частка в імпорті – майже 800 тис. тонн. Самі цементники, опитані Forbes, не завжди в курсі, що обмеження поширяться і на них. Генеральний директор підприємства «Волинь-Цемент» Сергій Дудзяний впевнений, що підприємство не закуповує коксівне вугілля, яке не підходить для виробництва цементу. «Але якщо ми потрапляємо під обмеження, то це проблема, – говорить топ-менеджер. – Ми не можемо повністю працювати на українському вугіллі з високим вмістом сірки. Можемо лише додавати його в паливо для печей в різних пропорціях». За словами виконавчого директора асоціації «Укрцемент» Петра Лопатьєва, цементні заводи споживають не коксівне, а «худе» і «газове» вугілля, які чомусь також потрапили під загальну квоту.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали