Названий справжній рівень інфляції в УкраїніНезважаючи на щомісячні публікації статистичних даних по інфляції в Україні Державною службою статистики, українці жаліються на подорожчання продуктів харчування та інших товарів першої необхідності, повідомляє Економіст.

Так за офіційними даними у 2012 році інфляція не зафіксована. Однак зростання оптових цін на овочі "борщового набору" і картоплі за останні 12 місяців досягло 61%, вважають аналітики АПК-Інформ: овочі і фрукти.

Видання констатує, що рейтинг подорожчання овочів очолила морква, ціни на яку зросли по відношенню до початку квітня 2012 року на 92%.

Картопля подорожчала за рік в середньому на 74%, а капуста - на 69%. При цьому менш істотно зросли ціни на цибулю ріпчасту і буряк столовий - на 33% і 37% відповідно.

"Дуже значний ріст цін на овочі "борщового набору" у відсотковому вираженні був обумовлений, перш за все, низькою базою порівняння, яка була на початку квітня минулого року", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту АПК-Інформ: овочі і фрукти.

За її словами, тоді фермери готові були віддавати продукцію "практично безкоштовно", в той час як в цьому році попит на "борщовий набір" є порівняно непоганим, однак пропозицію його також не можна назвати недостатньою.

Крім того головною відмінністю поточного сезону від минулого є наявність досить масштабного експорту, який надає підтримку цінам, при цьому найбільш різким було зростання цін в західних регіонах країни, де подорожчання було більш ніж дворазовим.

Слід зазначити, що морква очолила рейтинг подорожчання овочів переважно завдяки різкому зростанню цін в Росії, куди вона поставляється в досить великих обсягах.

Цього року Україна вже встановила рекорд з географії експорту ріпчастої цибулі, який поставляється в велику кількість країн, у тому числі в країни Європейського союзу.

З огляду на те, що Державна служба статистики України не зафіксувала інфляцію у 2012 році, подальше використання даної методики державними органами можна ставити під сумнів. Фактично офіційні дані по даному показнику не відображають реальний стан ситуації в країні, а тільки використовуються для маніпулювання думкою громадськості.






Друкувати
Ujif
Група: Гості 8 апреля 2013 11:44
1


А я верю нашему родному Правительству, которое НИКОГДА не врё... брешет!
Скеазали, что инфляция "0" - значит 0.
Kelsey
Група: Гості 24 января 2014 23:10
2


Gee whiz, and I thhogut this would be hard to find out.
Найбільш популярні матеріали