В Україні швидкими темпами дорожчають овочіУкраїнський внутрішній ринок активно відреагував на загальносвітову тенденцію росту цін на продукти харчування, повідомляє Економіст.

Тільки за перші три дні поточного тижня (з 8 по 10 квітня 2013 року) оптові ціни на овочі "борщового набору" і картоплю зросли в середньому на 33%, передає "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

Аналітики пов'язують це зі скороченням запасів овочів і картоплі високої якості в сховищах при високому експортному попиті на них.

Експерти також відзначають, що заяви про відсутність на ринку ранньої продукції, що нібито стимулює зростання цін на овочі "борщового набору", не відповідають дійсності, так як рання продукція ніколи не робить істотного впливу на ціни торішньої до середини травня - початку червня.

"Стрімкість зростання цін на овочі "борщового набору" і картоплю на цьому тижні здивувала навіть самих фермерів. При цьому швидше за інших зростали ціни на картоплю і столовий буряк, які подорожчали за перші три дні поточного тижня на 40%", - зазначила експерт Тетяна Гетьман.

Морква подорожчала за перші три дні тижня на 33%, цибуля ріпчаста - на 27%, а капуста - на 20%.

Таким чином, найдешевшими в "борщовому наборі" залишаються капуста і цибуля. Проте передумови для деякого зростання цін на них найближчим часом також є. Морква в середньому в 3-3,5 раза дорожче, ніж капуста і цибуля, тому вона залишається найдорожчим овочем в наборі.

Подорожчання першонеобхідних продуктів харчування зменшує розмір реальних доходів населення та сприяє росту соціальної напруги у суспільстві.






Друкувати
славон
Група: Гості 13 апреля 2013 12:56
1


все правильно, поехал брощь в расею. жрать то им уже нечего... а наше правительство, как всегда, проебало ситуацию, занято блокированием недовольства населения... ну что ж, сами нарвались, ждите пиздюлину!!!!
гість
Група: Гості 13 апреля 2013 12:59
2


суки, достали, нічого не дешевшає, та зарплата уже як здача, достали, шоб ви суки так жили, виродки
Найбільш популярні матеріали