МВФ рекомендує не знижувати тиск на український бізнес в період економічної кризиУ державному бюджеті України - недобір. За перші чотири місяці його доходи зросли на 4,9% в порівнянні з тим же періодом 2012 року. Але в квітні в казну зібрали на 6,6% менше, ніж рік тому. У березні вони ще росли - на 15,2% рік до року. Якщо ситуація з доходами буде погіршуватися тими ж темпами, Кабмін зіткнеться з неможливістю утримати бюджетний дефіцит на рівні 3,1% ВВП, який встановлено законом про бюджет.

В уряду є простір для маневру. У березні на запрошення міністра фінансів Юрія Колобова і міністра доходів і зборів Олександра Клименка в Україні побувала технічна місія фахівців Фонду. За результатами візиту чотири спеціаліста департаменту з бюджетних питань МВФ підготували звіт про те, як «зміцнити базу доходів» бюджету. Forbes публікує 10 найбільш важливих рекомендацій з цього звіту.

1. Міняти оподаткування в Україні у бік непрямих податків. За останні 12 років частка податків (включаючи соціальні збори) до ВВП в Україні значно зросла. Якщо в 2001 році вони становили 27,9% ВВП, то в 2012-му - 39,1%. Головна причина - у зростанні зборів непрямих податків, насамперед, ПДВ і акцизів, їх частка за цей час подвоїлася. Фахівці фонду радять і далі змінювати оподаткування в бік непрямих податків. Причина - в тому, що певний розмір ПДВ та акцизного збору сплачують навіть підприємства, які працюють в тіньовому секторі, адже вони платять цей податок на свої фактори виробництва (при купівлі техніки, сировини тощо). У результаті близько 7% своєї доданої вартості неофіційний сектор економіки все ж платить в казну у вигляді ПДВ і акцизів.

2. Відкласти зниження ставки податку на прибуток, принаймні, на два роки. По-перше, нинішня ставка 19% відповідає середньому показнику по регіону, а значить, не робить негативного впливу на приплив інвестицій. По-друге, заплановане зниження ставки до 16% може зменшити суму доходів в 2014 році на 7-8 млрд гривень. Зниження податку з 21% до 19% цього року призвело до втрат бюджету в 5 млрд гривень. Момент для подальшого зменшення ставки обраний не найкращий, вважають у Фонді. Альтернативні способи наповнення бюджету, наприклад, скасування податкових пільг, якщо і будуть прийняті, то нададуть ефект лише через кілька років.

3. Не надавати нових пільг при сплаті податку на прибуток і відмовитися від пільгових ставок цього податку. На думку фахівців МВФ, доказів того, що податкові пільги дійсно впливають на залучення інвесторів, немає: такі пільги допомагають залучати бізнес, лише якщо інші умови для підприємництва в країні сприятливі. В умовах України податкові пільги поки приносять чисті втрати надходжень для уряду.

Пільги в Україні надаються неконкурентоспроможним галузям, тому нові робочі місця, створені завдяки пільгам, також менш конкурентоспроможні і продуктивні і не сприяють модернізації економіки.

4. Контролювати трансферне ціноутворення лише якщо одна із сторін - резидент податкової гавані. МВФ підтримує ініціативу уряду з контролю за трансферним ціноутворенням (ТЦУ), але проект відповідного закону містить кілька вузьких місць, які необхідно доопрацювати.

Зараз уряд пропонує контролювати будь-яку операцію з нерезидентом, якщо в юрисдикції, де вона відбувається, податок на прибуток мінімум на 5% нижче, ніж в Україні. Це, вважають у Фонді, може поставити під удар багато ринкових операції між незалежними гравцями. Світова практика - застосовувати тільки до пов'язаним сторонам (один з критеріїв пов'язаності: одна зі сторін є резидентом країни - податкової гавані).

Крім того, у Фонді радять відмовитися від ідеї застосовувати контроль над цінами, якщо нерезидент, очевидним чином не пов'язаний з українською стороною, має збитки або отримує субсидії (наприклад, дотації на R & D).

5. Знизити планку допустимого відхилення контрактних цін від ринкових, запропоновану в проекті закону про ТЦО, з 20% до 5% і відмовитися від нижньої межі контролю за операціями. Ставка в 20% вибрана довільно, без аналізу ринку, і занадто широка, йдеться в звіті. У ряді випадків вона попросту дозволить українським підприємствам виводити за кордон весь прибуток.

Згідно з проектом закону, під його дію повинні потрапляти лише операції на суму понад 50 млн гривень (з одним резидентом на рік). МВФ вважає такий поріг абсолютно неефективним: нерезиденти зможуть розділяти свої операції між різними дочірніми компаніями і філіями в Україні, щоб не перевищити цей поріг. А значить, більша частина операцій між пов'язаними сторонами під дію закону не потрапить.

6. Відмінити зниження ставки ПДВ з 20% до 17%, заплановане на 2014 рік. Згідно з розрахунками Мінфіну, на які посилається МВФ, втрати бюджету від зниження ПДВ можуть досягти 20 млрд гривень, або 1,3% ВВП. В умовах фінансових проблем, з якими стикається Україна, йти на такі втрати - попросту нерозумно.

У Фонді не вірять, що ці втрати вдасться компенсувати за допомогою закриття податкових лазівок або скорочення обсягів незаконного відшкодування ПДВ. Зниження ставки ПДВ зменшить збори і з неофіційного сектора економіки - а значить, Кабміну доведеться підвищувати податки в інших секторах, щоб перекрити ці втрати.

7. Зберегти єдину ставку ПДВ. Міністерство доходів і зборів розглядало ідею впровадження різних ставок податку для внутрішніх і імпортних операцій (різниця в ставках, орієнтовно, повинна була скласти 5 процентних пунктів). У МВФ вважають, що це погана ідея. Це підриває базу надходжень до бюджету, спотворює моделі споживання - ускладнює адміністрування податку. «Єдина ставка ПДВ в Україні - це цінна категорія, яку потрібно підтримувати, які б реформи не проводилися у майбутньому», - йдеться у звіті.

8. Збільшити поріг, при якому підприємствам видається свідоцтво платника ПДВ (зараз - 300 000 гривень). Його оптимальний розмір повинен бути, з одного боку, досить високим - щоб виключити з числа обов'язкових платників величезне число малих підприємств. З іншого - не надто високим, щоб втрати бюджету від скорочення числа платників не опинилися надмірними. На думку технічних фахівців МВФ, для більшості країн такий поріг становить близько $ 100 000. Для України він може бути збільшений до 1 млн гривень.

Такий же поріг фахівці Фонду пропонують використовувати і для визначення, які підприємства та фізособи мають право працювати на спрощеній системі оподаткування.

9. Відмовитися від порогу для сплати соціального внеску. На сьогодні він не стягується з сум, що перевищують 17 мінімальних зарплат (зараз - 19 499 гривень). На думку МВФ, така відмова навряд чи призведе до відходу високих зарплат в тінь, зате забезпечить додаткові 8 млрд гривень надходжень від соціального внеску. Обсяг фонду заробітної плати вище граничного рівня становить, за оцінкою МВФ, 20 млрд гривень.

10. Переглянути підхід до податку на фінансові операції. Завдання цього податку - боротися зі схемами мінімізації оподаткування за допомогою операцій з цінними паперами. Але у своєму нинішньому вигляді податок навряд чи здатний ефективно протистояти цим схемам, йдеться в звіті. Створюючи штучні збитки за допомогою продажу цінних паперів, платник податків йде від сплати податку на прибуток, який становить 19% для юросіб і 17% або 15% - для фізосіб. Але ставка податку на операції з фінансовими паперами, впроваджена в Україні, становить лише 0,1 або 1,5%. А значить, вона не усуває стимули до податкової мінімізації з допомогою цієї схеми.

Вирішувати дану проблему в МВФ пропонують, або поліпшивши регулювання ринку цінних паперів, або за допомогою контролю за трансферним ціноутворенням.






Друкувати
Світлана
Група: Гості 17 мая 2013 18:03
1


Закон про трансфертне ціноутворення прийнято. Так що можна вважати, що цю рекомендацію Фонду виконано.
Архангельский Ю.
Група: Гості 21 мая 2013 21:40
2


Світлана к Вам вопрос по «трансфертне ціноутворення». С чем оно связано? Как я понял из литературы – необходимость. препятствовать незаконному льготному налогообложению? Так ли это? Если да, то не лучше и проще отказаться от всяких льгот и при необходимости давать дотации?
Найбільш популярні матеріали