Український бізнес диверсифікує діяльність та переорієнтовується на ЄвропуЗовнішня торгівля послугами залишається одним із джерел припливу валюти в країну. У I кварталі профіцит торгівлі України послугами склав $ 1,86 млрд, що більше, ніж у I кварталі 2012 року ($ 1,73 млрд), повідомили вчора в Держстаті. Поліпшення позитивного сальдо відбулося на тлі зниження обсягу експорту послуг. Якщо в останніх кварталах минулого року темпи скорочення експорту становили 0,1% і 1,4% відповідно, то в I кварталі 2013 року експорт впав ще на 0,2% (до $ 3,29 млрд), пише 'Комерсант-Україна'.

У першу чергу це пов'язано зі зменшенням надходжень від послуг трубопровідного транспорту - на 15,5%, до $ 786 млн. Відповідно, на 10,8% (до $ 1,23 млрд) впали обсяги експорту послуг до Росії. "Зниження надходжень від транзиту нафти і газу було очікуваним, але радує, що зростають темпи експорту послуг за іншими статтями, в першу чергу - в країни Європи (на 25,5%). Це свідчить про диверсифікацію економіки", - вважає начальник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку Сергій Ягнич. Найсуттєвіше зріс обсяг експорту роялті (+73%), телекомунікаційних та інформаційних послуг (+34%).

При цьому вперше за два з половиною роки спостерігалося зниження імпорту послуг. У I кварталі сума оплати послуг нерезидентів скоротилася відразу на 8,7%, до $ 1,43 млрд. Спад імпорту послуг спостерігався в 2009 році, а також в III кварталі 2010 року. Найбільше зменшилися витрати на оплату будівельних послуг - обсяг імпорту впав більш ніж в три рази (на 66,7%), до $ 26 млн. Втім, це зниження може пояснюватися не стільки зміною витрат реального сектора, скільки відсутністю державних витрат (на початку 2012 року завершувалася підготовка об'єктів до Євро-2012).

Дещо менше - на 25,3%, до $ 164 млн - знизився обсяг імпорту фінансових послуг. "Банки скорочують портфель зовнішніх кредитів, тому спад за цією статтею продовжиться", - прогнозує економіст Олександр Охріменко. Втім, витрати на страхові послуги, навпаки, виросли на 7,8% - до $ 33 млн.

Скоротилися витрати України на транспортні послуги: як авіаційні (імпорт впав на 9,7%, до $ 133 млн), так і залізничні (на 10,4%, до $ 113 млн). Затребуваним став автотранспорт - зростання на 25,1%, до $ 44,5 млн. Стабільне зростання показали туристичні послуги (+2,4%, до $ 141 млн) і витрати на послуги інших держав (+8,8%, до $ 161 млн) . "Останні витрати пов'язані з візовими послугами. Це свідчить про те, що на доходах громадян, на відміну від бізнесу, поки що не далися взнаки наслідки другої хвилі кризи", - пояснив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Завдяки зростанню профіциту торгівлі послугами і зниженню негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами (до $ 1,98 млрд) відбулося різке скорочення загального дефіциту зовнішньоторговельного балансу України. Воно склало лише $ 126 млн, тоді як роком раніше - $ 1,19 млрд. "Дані вельми оптимістичні, але розраховувати на подальше поліпшення поки не слід - більшість наших експортно-орієнтованих галузей перебувають у складному становищі", - упевнений пан Ягнич.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали