Значні державні видатки та зростання ліквідності фінансового сектора зменшили падіння ВВПДержавна служба статистики покращила оцінку ВВП в I кварталі: уточнені дані показали, що темпи падіння реального ВВП були менші, а в номінальному вираженні економіка навіть продовжила рости. Зниження темпів падіння ВВП було викликане прибутковою роботою фінансового сектора і збільшенням бюджетних витрат.

Однак, це все ж не стане довгостроковим чинником зростання економіки, відзначають експерти. Ймовірність спаду економіки за підсумками року залишається дуже високою.

Другий раз поспіль Держстат покращує оцінку стану української економіки. Падіння реального ВВП в I кварталі склало 1,1%, а не 1,3%, як про це раніше повідомляли в Держстаті. Номінальне значення ВВП за січень-березень зросло на 2,8%, до 301,600 млрд грн. Корекція оцінки ВВП зазвичай відбувається після отримання більш точних даних про бюджетні витрати і роботу фінансового сектора. "Ми отримали дані платіжного балансу, а також доходів і витрат держбюджету, яких у нас не було в момент підготовки попередньої оцінки", - пояснила директор департаменту макроекономічної статистики Держстату Ірина Нікітіна. Останній раз показник ВВП поліпшувався за IV квартал 2012 року - темпи зниження зменшувалися з 2,7% до 2,5%, пише Комерсант.

Зростання доданої вартості у фінансовому секторі склало 3,9%, тоді як весь минулий рік спостерігався спад. "Якщо раніше банківська система показувала збитки, то в нинішньому році - прибуткову діяльність, що й забезпечило таке зростання", - вважає економіст Олександр Охрименко. Податки на продукцію скоротилися на 2,8%, тоді як, наприклад, ще в IV кварталі минулого року темпи спаду становили лише 1,9%.

Валова додана вартість у будівництві впала на 14,8%, у переробній промисловості - на 9,5%, у виробництві електроенергії, газу та води - на 7,8%, у сфері транспорту і зв'язку - 3,3%. Мінімальним (-0,1%) виявився спад у видобувній промисловості. У той же час зростання виробництва спостерігається в сільському господарстві (+5,7%) і торгівлі (+3,1%). Бюджетні сектора показують різновекторну динаміку: медицина та державне управління показали приріст на 0,6-0,7%, а освіта - спад на 0,6%.

Скорочення темпів спаду ВВП більш ніж удвічі викликано посиленням ролі державних витрат. У структурі кінцевого споживання ВВП зріс попит з боку держави - на 2,1%, тоді як наприкінці минулого року цей показник знижувався. Це підтверджується даними Мінфіну про зростання витрат зведеного бюджету у січні-березні на 13,2%. У той же час поступово гальмується зростання попиту з боку домогосподарств: якщо наприкінці минулого року він збільшився на 6,9%, то тепер - лише на 4,5%. Це співпадає з динамікою роздрібної торгівлі: темпи зростання скоротилися з 13,7% за підсумками року до 10,8% за підсумками I кварталу.

Найбільший спад спостерігається у валовому нагромадженні - після падіння на 23,2% темпи скорочення досягли 27,2%. Ці дані не співпадають із статистикою капітальних інвестицій: у I кварталі обсяг вкладень зріс на 3%. "На тлі зростаючих капітальних інвестицій такий спад може пояснюватися лише зниженням запасів, зокрема, газу і зерна. Набагато більш тривожно те, що основним чинником загального зростання економіки стало зростання витрат держсектора. З урахуванням проблем з наповненням доходів держбюджету цей фактор зростання не зможе бути довгостроковим", - відзначає провідний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

Збереження негативної динаміки змушує експертів знижувати прогнози зростання економіки за підсумками року до нульових або навіть негативних значень. Наприклад, в Європейському банку реконструкції та розвитку очікують скорочення реального ВВП на 0,5%, тоді як в Міжнародному валютному фонді - нульового зростання. Однак корекція даних I кварталу незначно впливає на очікування експертів. "Можливо, що з III кварталу ми побачимо зростання економіки. Однак для досягнення позитивного результату за підсумками року необхідно, щоб це зростання компенсувало спад першого півріччя. Враховуючи, що позитивні тенденції, зафіксовані і носять короткостроковий характер, ймовірність такого зростання невелика", - резюмує пані Белан.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали