Корпорація «Богдан» серйозно взялась за «китайські» автомобіліКорпорація «Богдан» пов’язує серйозні плани на 2014 рік із серійним виробництвом автомобілів китайської марки JAC, яке нещодавно стартувало на автозаводі в Черкасах. Нинішній рік для «Богдана» з певних причин ознаменувався падінням виробництва.

Як повідомили журналу «Економіст» у прес-центрі корпорації, в листопаді завод збільшив виробництво автотранспорту порівняно з жовтнем на 71,4% – до 497 одиниць, зокрема легкових автомобілів – на 43,7%, до 411 од., випустив 66 автобусів проти чотирьох у жовтні і 20 комерційних авто (у жовтні не випускав).

До того ж, з початком повномасштабного виробництва автомобілів JAC, які «Богдан» має право експортувати, планується збільшити завантаження потужностей і створити нові робочі місця.

Крім того, корпорація розраховує на подальші кроки держави щодо підтримки високотехнологічних проектів в автомобілебудуванні, яким, зокрема, є проект JAC, а також на реалізацію держпрограм з оновлення міського авто- й електротранспорту (нагадаємо, «Богдан» є виробником не лише автобусів, а й тролейбусів).

У перспективі «Богдан» планує збільшити свою частку на ринку України до 2-3%. Передбачуване зростання проходитиме на тлі виробництва за повним циклом (зварювання – фарбування – складання) чотирьох моделей легкових автомобілів китайської марки JAC.

У корпорації оцінюють ринок автомобілів на 2014 рік у 180-190 тисяч авто. Сьогодні домовленості з китайськими партнерами передбачають можливість продажу автомобілів, виготовлених в Черкасах, на ринках СНД. Крім того, зараз йде активна робота з отримання сертифікатів ЄС, що в майбутньому має дати можливість поставляти українську продукцію в Європу.

У 2014 році передбачається виготовити близько 5-6 тисяч автомобілів китайської марки JAC, половина з яких буде поставлена на експорт.

Зауважимо, в січні-листопаді 2013 корпорація «Богдан» випустила 6,385 тис. автотранспортних засобів, що на 52% менше, ніж за той же період 2012 року.

Падіння виробництва було зумовлено тим, що завод легкових автомобілів у Черкасах фактично зміг почати роботу тільки з травня після введення спецмита на імпортні автомобілі з двигуном від 1 до 2,2 л. Крім того, мали місце скорочення експорту в Росію через введений там утилізаційний збір і тимчасова зупинка складального конвеєра в рамках підготовки потужностей для серійного виробництва вищезгаданих автомобілів JAC.

Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали