Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу Японії досяг рекордного рівняДефіцит поточного рахунку платіжного балансу Японії досяг рекордного рівня в грудні, оскільки темпи зростання негативного сальдо торгового балансу ростуть швидше, ніж чистий дохід від зарубіжних інвестицій.

Сальдо рахунку поточних операцій, що є загальним показником стану зовнішньоторговельної діяльності, в грудні минулого року знову було негативним. Дефіцит до коригування на сезонні фактори досяг 638 млрд ієн.

Показник розраховується шляхом визначення різниці між доходами Японії за рахунок туризму, інвестицій, торгівлі товарами і послугами та витратами за виплатами за зовнішніми зобов'язаннями.

Дефіцит фіксується третій місяць поспіль, і зараз показник досяг рекордного рівня.

Економісти, опитані Nikkei і The Wall Street Journal, очікували дефіциту на рівні 695 млрд ієн. У листопаді негативне сальдо склало 592 млрд ієн.

За підсумками 2013 профіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 3310 млрд ієн, але це найменший профіцит з 1985 р.

Влада Японії намагаються збалансувати міжнародні операції на тлі різкого зростання імпорту і слабкого експорту. Хоча політика стимулювання економічного зростання допомогла підвищити внутрішнє споживання і послабити ієну, підвищений рівень попиту на дорожчі імпортні товари впливає на торгівлю сильніше, ніж повільне зростання експорту.

Нагадаємо, що імпорт виріс у грудні в річному вираженні на 25 %, а експорт додав тільки 15 %, в результаті дефіцит торгового балансу в грудні склав 1,3 трлн ієн. Торговий дефіцит спостерігається вже 18 місяців поспіль.

При цьому Банк Японії не припинить монетарне стимулювання навіть у тому випадку, якщо інфляція досягне 2 %. Регулятор повинен переконатися, що інфляція не буде знижуватися. В результаті сильного зміцнення ієни чекати не варто, а значить на торговельний і платіжний баланс буде впливати слабка національна валюта.

Якщо уряд не зможе впоратися з дефіцитом торгового балансу, це може негативно вплинути на темпи економічного зростання і підірвати внутрішній попит.

take-profit






Друкувати
Найбільш популярні матеріали