Зрив поставок російського газу через Україну не буде для Європи проблемоюЄвропейські енергокомпанії на сьогодні підготовлені до можливих зривів поставок російського газу через територію України краще, ніж це було в січні 2009 року, коли Росія тимчасово припинила транзит газу через Україну. Як передає УНІАН, про це повідомляє міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

Агентство зауважує, що поліпшення умов для Європи після подій 2009 року в першу чергу пов’язане із запуском обхідного газопроводу «Північний потік», що призвело до значного зниження обсягів поставок газу через територію України, а також з модернізацією самої газотранспортної системи Європи і скороченням обсягів споживання газу на теплових електростанціях.

Крім того, Fitch повідомляє, що попит на цей вид палива в Європі скоротився порівняно з 2009 роком. Також зниженню споживання газу в Європі, на думку агентства, сприяє збільшення вироблення електроенергії з поновлюваних джерел і відносно дешеве вугілля.

Агентство стверджує, що фінансові втрати для європейських компаній у разі збою в поставках палива, швидше за все, будуть мінімальними і матимуть тимчасовий характер, що буде розцінено як форс-мажорна обставина, а отже, не призведе до штрафних санкцій.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали