В Україні росте ефективність логістикиЗа рівнем ефективності роботи логістичної системи України розташувалася на 61-й позиції серед 160 країн світу. При цьому індекс ефективності української логістики продовжує зростання з 2007 року.

Рейтинг логістичних систем держав світу наводиться у звіті «Налагодження зв'язків для підвищення конкурентоспроможності: торгова логістика в глобальній економіці», підготовленому експертами Світового банку. Інформацією для аналізу послужили підсумки опитування понад 1 тис. фахівців міжнародних, національних або регіональних логістичних і транспортно-експедиторських компаній.

Мета дослідження – моніторинг тенденцій і визначення ступеня розвитку логістики в країнах світу. Головним досягненням експертів Світового банку стала розробка індексу ефективності логістики (Logistics Performance Index), який із 2007 року вже вчетверте розраховується міжнародною фінансовою організацією. Його підсумкове значення, яке коливається від 1 до 5 балів, формується шляхом оцінки шести показників: ефективності митного та прикордонного оформлення; якості торгової та транспортної інфраструктури; простоти організації міжнародних перевезень за конкурентоспроможними цінами; якості та компетентності логістичних послуг; можливості відстеження проходження вантажів; своєчасності поставок. Чим вищий показник індексу країни, тим більш розвиненою є її логістична система.

За результатами дослідження найбільш розвиненою в логістичному плані країною світу, як і в 2010, визнана Німеччина. Підсумкове значення її індексу склало 4,12 бала. Трійку найкращих глобального списку доповнили два географічних сусіди лідера рейтингу – Нідерланди (4,05 бала) і Бельгія (4,04). А найбільш несприятливі умови для роботи логістичних та експедиторських компаній створені в політично нестабільних Афганістані (2,07), Демократичній Республіці Конго (1,88) і Сомалі (1,77), які замикають глобальний список. Варто зазначити, що в першій вісімці поточного рейтингу конкуренцію європейським країнам зміг скласти лише Сінгапур (4,00, 5-е місце), який двічі удостоювався честі бути названим найбільш логістично розвиненою державою світу (у 2012 і 2007 рр.).

Німеччина виявилася найкращою країною рейтингу за двома показниками – якості торгової та транспортної інфраструктури і можливості відстеження проходження вантажів. Найефективніше митне та прикордонне оформлення, а також найякісніші логістичні послуги в світі надаються в Норвегії. А Люксембург характеризується надзвичайною простотою організації міжнародних перевезень і своєчасністю поставок вантажів.

На думку експертів, з 2007 року логістична система України незмінно прогресує, що яскраво демонструє динаміка національного індексу ефективності логістики. У цьому році він досяг позначки в 2,98 бала, що дозволило нашій країні розташуватися в світовому рейтингу між Аргентиною (2,99) і Єгиптом (2,97). Найбільш розвиненим компонентом вітчизняної системи логістики є, за оцінками Світового банку, своєчасність поставок вантажів (3,51), а найменш розвиненим – якість торговельної та транспортної інфраструктури (2,65).

За матеріалами: BIN.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали