Як поводяться українські банки в соціальних мережахНайбільше активність банків представлена в Facebook і Vkontakte - 52% і 34% відповідно від всієї аудиторії банків. Найменш активна соціальна мережа серед банків - 4sq, на неї припадає лише 0,3 % всієї аудиторії банків, показують результати дослідження агентства GRAPE Ukraine.

Facebook

У Facebook високий рівень конкуренції серед банків . Трійку лідерів за кількістю підписок склали Приватбанк, ПУМБ і Дельта Банк. Слід зазначити активне зростання спільноти «Альфа-банк» у грудні - більш ніж на 5 тис. користувачів за місяць. У середньому в Facebook жінки (51 %) незначно більше взаємодіють з банками ніж чоловіки (49 %). У середньому 79 % користувачів банківських співтовариств - жителі України. Найнижчий відсоток української аудиторії відзначений у ПриватБанку і Альфа-Банку. Середній вік учасників на сторінках брендів: 25-34 років.

Vkontakte

Як поводяться українські банки в соціальних мережахРівень конкуренції Vkontakte серед банків нижче ніж у Facebook. Абсолютним лідером за кількістю підписок в Vkontakte є «ПУМБ». Високий відсоток ботів в наступних спільнотах: «ПриватБанк» - 18,4 %; «UniCredit Bank» - 35,4 %; «Терра Банк» - 22,3 %. У середньому в Vkontakte чоловіки (61 %) більше взаємодіють з банками ніж жінки ( 39 %). У середньому 91 % користувачів банківських співтовариств - жителі України. Найбільший відсоток аудиторії з «інших країн» відзначений у ПУМБ ( 18 %). Середній вік учасників: 24-35 років. Середній відсоток неякісної аудиторії (підозра на боти) по банках - 12 %.

Odnoklassniki

Рівень конкуренції серед банків в Odnoklassniki низький. З 12 представлених банків, тільки у трьох кількість фанів в групах більше 1 000. Лідером за кількістю підписок в Odnoklassniki є «UniCredit Bank». У середньому по конкурентам 28% аудиторії спільнот з інших країн. Аудиторія банків в Odnoklassniki відрізняється від інших соціальних мереж. Відзначено великий відсоток іноземної аудиторії - в середньому 72%, при тому що сторінки офіційно українські. Також можна виділити великий відсоток неактивної аудиторії в співтоваристві UniCredit Bank - 27 %.

Twitter

23 банки представлено в соціальній мережі Twitter, але при цьому всього 6 з них мають кількість підписок більше 1000. Абсолютним лідером за кількістю підписок у Twitter є «ПриватБанк». У середньому в Twitter чоловіки (69 %) більше взаємодіють з банками ніж жінки (31 %). Всього 58 % аудиторії в середньому по банках з України, з чого можна зробити висновок або про велику зацікавленість аудиторії з «інших країн» українськими банками, або про неякісні методи залучення аудиторії (наприклад: массфоловінг або біржі фанів). Середній вік учасників: 20-40 років.

Рівень представленості українських банків в Linkedin високий, але серед них тільки 8 банків мають більше 1 000 відстежуваців. Лідером за кількістю користувачів є «Ерсте Банк» Рівень представленості українських банків у Foursquare низький, всього 6 банків мають офіційні акаунти (сторінки) в цій соціальній мережі. Лідером за кількістю підписок є « ПУМБ».

Єдиний банк представлений в YouTube, кількість підписок якого більше 1 000 - ПриватБанк. Всього в YouTube представлено 28 банків, кількість підписок яких не перевищує 90 користувачів. На каналі бренду представлені навчальні ролики по продуктах ПриватБанку.

Виходячи з аналізу контенту українських банків у Facebook найчастіше в структурі брендованого контенту зустрічаються конкурси, рекламуються продукти і публікуються новини банків.

У структурі небрендованого контенту найчастіше публікуються цитати відомих людей та цікаві факти про банківські технології. Комунікація аудиторія з банком в соціальних мережах відбувається у формі запитань на рахунок продуктів банку, зокрема: online - banking, питання переводів та зняття готівки, кредитних картках.

Загалом, представленість банків у соціальних мережах велика, але поки відносно недоторканими залишаються Однокласники і Foursquare. Найпопулярнішими соціальними мережами для банків є Facebook і Vkontakte.

Основні проблеми:
1. Низькі темпи зростання спільнот;
2. Неякісне ведення акаунтів у соціальних мережах. У багатьох банків соціальні мережі не виконують ніяких функцій.

Аналіз соціально-демографічного профілю аудиторії банків в соціальних мережах показав, що в Facebook, Twitter і в Odnoklassniki високий відсоток іноземній аудиторії: це може говорити про неправильне таргетування реклами в соціальних мережах, а також про використання ботів, офферов або бірж фанів. Переваги такого методу відносна дешевизна і швидкість залучення фанів у порівнянні з таргетованою рекламою в самій соціальній мережі. Але в підсумку група стає «мертвою» з високим відтоком аудиторії.

Враховуючи розміри спільнот банків в Facebook і Vkontakte, рівень активності у спільнотах низький. Лідерами за рівнем активності в Facebook стали: ВТБ Банк - в середньому за три місяці в період з 1.11.13-31.1.14 20 % аудиторії активно взаємодіяли з контентом спільноти; UniCredit - 16 %; Укргазбанк - 16 %. Банкам слід звернути увагу на формування тематичної стратегії, при цьому контент повинен носити не суто інформаційний характер, а й залучати до діалогу, взаємодії.

Банкам слід звернути увагу на показники залучення своєї аудиторії. Для збільшення цього рівня рекомендується використовувати «Promoted posts», проводити регулярно конкурси та вікторини, залучати аудиторію через програми в соціальних мережах і проводити соціалізовані рекламні кампанії.

Дивитись повний звіт






Друкувати
Найбільш популярні матеріали