Валютні депозити можна достроково забирати валютоюКлієнти банківських установ України навіть у разі дострокового зняття валютного депозиту можуть відмовитися від гривні і вимагати повернення коштів у валюті. Якщо банк відмовив, відстояти своє законне право можна через суд.

Про це в коментарі БТБ розповів юрист Роман Титикало.

«Людина має право відмовитися від отримання (валютного депозиту – ред.) в гривні. Є право у людини подати позов до суду про стягнення цих коштів з банку, ці позови зазвичай завжди виграшні, оскільки в принципі у нас закон на боці людини. Це просто питання часу. Але якщо вже банк категорично відмовляється повертати кошти за надуманими підставами, то це єдиний шлях – паралельно з оскарженням дій банку в НБУ. Треба розуміти, що у людини є права і треба їх відстоювати», – зазначив Титикало.

Юрист додав, що комерційні банки досить часто відмовляються достроково повертати депозити в іноземній валюті, натомість повертають у гривні, причому за курсом купівлі на дату видачі. Це створює клієнтам додаткові проблеми і призводить до фінансових втрат при повторній конвертації гривні в іноземну валюту.

Як повідомляв Економіст, вкладники можуть забирати з банків валютні депозити одразу в повному обсязі, незважаючи на постанову НБУ №172, якою обмежено видачу валютних вкладів населення сумою до 15 тис. грн на добу. За словами юристів, ця постанова не зареєстрована у Мінюсті і суперечить статті 1058 Цивільного кодексу, де йдеться про обов’язок банку виплатити вкладникові таку ж суму, яку він вклав, і відсотки по ній.

За матеріалами: Минфин






Друкувати
Найбільш популярні матеріали