Скасування 113 дозвільних документів і процедур може нашкодитиВ.о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав Закон №1193-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», повідомляє УНІАН.

Даний закон Верховна Рада ухвалила 9 квітня. Як зазначила на засіданні парламенту голова Комітету ВР з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель, законом вносяться зміни до 38 законодавчих актів, 4 кодексів та одного декрета Кабінету міністрів. «Скасовуємо існування 113 дозвільних документів і дозвільних процедур», – сказала Кужель.

Вона наголосила, що законом передбачено скасування значної частини документів дозвільного характеру, які включені до Переліку документів дозвільного характеру, затвердженого законодавчо.

Відповідно до закону, забороняється вимагати від субєктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, не внесених до згаданого Переліку.

Передбачено, що виключно до компетенції адміністративного суду відноситься можливість прийняття рішень щодо анулювання документа дозвільного характеру з підстави встановлення факту надання в заяві про видачу документа дозвільного характеру та в документах, що додаються до заяви, недостовірної інформації, а також якщо суб’єкт господарювання порушує вимоги законодавства.

Законопроект свого часу був внесений на розгляд ВР тодішнім президентом Віктором Януковичем.

Втім, деякі експерти застерігають, що лібералізація дозвільної системи може мати негативні наслідки для споживачів та суспільства.

Запущений парламентом процес дерегуляції не приведе до збільшення інвестицій і може негативно позначитися на якості продуктів та екології, – йдеться у щоквартальному прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecast 2Q 2014, підготовленому аналітичною групою Da Vinci AG.

Як повідомляє Минфин, зокрема, в документі йдеться, що лібералізація дозвільної системи може мати негативні наслідки для споживачів та суспільства в умовах неможливості проконтролювати виробників державою.

Як приклад дерегуляторних норм, котрі можуть мати негативні наслідки для суспільства, аналітики називають лібералізацію держконтролю за ввезенням насіння, ввезенням та використанням засобів захисту рослин, незареєстрованих ГМО для наукових цілей. На їхню думку, це може призвести до широкомасштабного «тіньового» поширення генетично модифікованих рослин (на фото) в Україні.






Друкувати