У Львові позбавляються від електронного брухтуЩе з середини березня у місті Лева стартував збір непридатної та застарілої техніки для подальшої переробки: комп’ютерів, телевізорів, холодильників тощо, котрі, як і елементи живлення чи лампи, містить небезпечні для довкілля складники. Розпочався цей пробний збір на Сихові –найбільшому спальному районі міста, де є найбільше концентроване нагромадження побутового не потребу. Нині ж про попередні підсумки проведеної роботи прозвітували керівники двох приватних підприємств – «Еко-тех-Україна» та «Дубровська».

Отож у результаті проведення 4 виїздів було зібрано 136 одиниць відпрацьованої техніки. Для цього створили пересувні приймальні пункти, які працювали на безоплатній основі, а вживану техніку також можна було здати в стаціонарному пункті. У подальшому ініціатори екологічної утилізації планують залучити до неї не лише мешканців Сихова, а й усе місто. До речі, розподіл здавачів техніки за віком і статтю приблизно рівномірний з невеликою перевагою жінок - віком 40-55 років. Адже одночасно зі збором електронепотребу проводилось опитування щодо обізнаності мешканців стосовно негативного впливу безвідповідального поводження з цим видом відходів. Виявилось, що вони викидають відпрацьовану техніку на смітники зазвичай через власну необізнаність та відсутність інформації.

«Відпрацьована техніка на смітнику – це бомба сповільненої дії, яка в майбутньому принесе величезну шкоду не лише нам і довкіллю, а й кільком наступним поколінням. На жаль, люди не завжди розуміють це», – зазначає Борис Денис з ПП «Еко-тех-Україна». Представники підприємств додають – навіть у майбутньому така утилізація для мешканців буде безкоштовною, адже в іншому випадку це відлякуватиме потенційних надавачів відпрацьованої техніки, які звикли викидати її на смітник.

Як відзначають також в міському управлінні екології та благоустрою, пробне збирання в Сихівському районі Львова із встановленням тимчасових пересувних пунктів показало, що така організаційна форма збору відходів електронного та електричного обладнання має право на подальше існування. Нині відбувається пошук шляхів для якомога ефективнішої реалізації системи, однак максимальні результати будуть отримані лише за тісної співпраці з комунальними підприємствами та ОСББ.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати