Галасюк: НБУ запрацює на економіку та суспільство
Ініційовані Радикальною партією конституційні зміни щодо розширення цілей та сфери відповідальності НБУ (законопроект №5257) - це не "кон'юнктура" чи "зброя проти Гонтаревої", а послідовна, прозора та добре продумана стратегія, спрямована на запровадження нового економічного курсу.


Про це заявив голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

“Ніхто не посягає на незалежність НБУ, яка має полягати у відсутності штучних політичних та інших впливів, але ми рішуче налаштовані на посилення законності та прозорості діяльності НБУ та підзвітності Правління НБУ Раді НБУ”, - прокоментував парламентарій, наголосивши також, що у запропонованих змінах до ст. 99 Конституції мова йде не про перерозподіл повноважень КМУ та НБУ, а лише про здорову синхронізацію їх зусиль, а також їх максимальне спрямування на розвиток економіки та підвищення реальних доходів громадян за кращим світовим досвідом.

“Своїми законопроектами ми не "забираємо" у Правління НБУ повноваження щодо визначення грошово-кредитної політики, а чітко імплементуємо статтю 100 Конституції України: "Рада Національного банку України розробляє основні засади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за її проведенням”, - пояснив Галасюк.

За його словами, наполягаючи на таргетуванні економічного зростання як основі економічної та грошово-кредитної політики РПЛ наголошує на неприпустимості ігнорування інтересів реального сектору економіки чи питання зайнятості населення. “Все більше людей розуміють, що тільки власне виробництво та експорт здатні зробити стійкою гривню, а не кредити МВФ чи інші паліативні заходи, і що без адекватної політики НБУ це просто неможливо”, - зазначив нардеп, підкресливши, що у випадку із запропонованими конституційними змінами йдеться не про "прості" рішення на кшталт "повної відміни валютного регулювання" чи "зменшення вдвічі відсоткових ставок", а про зважене використання кастомізованих інструментів грошово-кредитної політики на благо реального сектору економіки.






Друкувати