Нова газова схема енергетичних олігархів
Населення України продовжує платити за природний газ завищену ціну, у той час як собівартість його разом з інвестиційною складовою відновлення тепломереж та нарощення обсягів видобутку складає 2500 грн. за одну тисячу кубічних метрів. Основна причина такої ситуації – олігархізація влади та монополізація енергетичної сфери приватним крупним капіталом, головним завданням якого є максимальне нарощення прибутків за рахунок населення.


В Україні щорічно видобувається близько 20 млрд метрів кубічних природного газу, разом із тим на державні компанії припадає близько 80% від загального обсягу видобутку. Варто відмітити, що декілька років тому, держава мала монополію на видобуток природного газу, що дозволяло покривати внутрішні потреби домогосподарств та теплогенеруючих і бюджетних установ. Однак недалекоглядна політика урядів 2010-2016 років призвела до зростання питомої ваги приватного капіталу у видобутку природного газу в Україні та відповідно лобіювання енергетичними олігархами своїх рішень щодо підвищення вартості даного енергетичного ресурсу, що фактично еквівалентно привласненню національного багатства України.

Разом із тим, протягом 2013-2016 років населення скоротило споживання природного газу на 50%, у той час як бюджетні установи та ТКЕ лише на 10%. Однак, НАК «Нафтогаз» продовжує продавати природний газ для бюджетних установ та ТКЕ за ціною, яка в рази нижче тої, що встановлена для населення та складає лише 1770 гривень за одну тисячу метрів кубічних. В цілому населення спожило в 2016 році близько 12 млрд кубічних метрів природного газу, котрий Нафтогаз в середньому продавав по 6835 гривень за тисячу м3. З огляду на це облгазам необхідно було витратити на закупівлю даного енергетичного ресурсу близько 82 млрд гривень. Разом із тим, середня ціна реалізації природного газу для населення з врахуванням субсидій склала близько 5000 гривень. В результаті облгази отримали виручки на 60 млрд гривень, а також компенсацію з місцевих бюджетів в розмірі 47 млрд гривень, що за вирахуванням витрат принесло енергетичним олігархам близько 25 млрд гривень.

Таким чином, у випадку націоналізації облгазів, ціну на природний газ можна знизити до 2700 гривень за одну тисячу кубічних метрів блакитного палива, що автоматично ліквідовує непотрібну систему субсидій для населення та зменшує адміністративні витрати на супроводження процесу отримання газових пільг, а також забезпечує функціонування конституційних прав населення України, згідно з яких громадяни є єдиним власником як національного багатства країни так і природних ресурсів.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали