Житлові субсидії за травень та червень на Львівщині перерахують заднім числомНині Львівська область перебуває на третьому місці в Україні за кількістю отримувачів субсидій, після Харківської та Дніпропетровської областей. Про це йшла мова під час спільної прес-конференції ТОВ «Львівгаззбут» та департаменту соціального захисту ЛОДА, яка відбулася у Львівському прес-клубі.

Зокрема, як повідомив начальник відділу житлових субсидій, соцвиплат та допомог департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Василь Гельбич, станом на 1 червня в області була 451 тисяча отримувачів житлових субсидій. На сьогодні вже здійснено перерахунок майже для 200 тисяч сімей. Посадовець намагався заспокоїти усіх громадян, котрим не було пораховано субсидій у травні через те, що державна фіскальна служба вчасно не надала інформацію про їхні доходи. При цьому Василь Гельбич зауважив, що з травня, призначаючи субсидії, органи соцзахисту звертають увагу не на доходи за минулий календарний рік, а на доходи за чотири квартали, які передують двом місяцям перерахунку або зверненню громадян.

Також відтепер для тих отримувачів субсидій, які користуються індивідуальним опаленням, передбачений опалювальний сезон з 15 жовтня до 15 квітня. Для всіх інших – від моменту підписання розпорядження про початок опалювального сезону.

І що важливо - субсидії можуть призначити навіть, якщо людина не зареєстрована в опалюваному приміщенні, і навіть якщо вона мешкає в дачному будиночку. Але – виключно за кошти місцевого бюджету. Але чиновник обладміністрації зізнався, що наразі жоден орган місцевого самоврядування поки не заклав ці гроші.
До речі, субсидію можуть не призначити або скасувати її, якщо родина придбала щось вартісне. Щоправда, це – нововведення. Адже з березня минулого року постановою Кабміну №136 проведено верифікацію соціальних оплат. Вона передбачає, що Міністерство фінансів України перевіряє певний вид доходів. Отож, субсидія може бути скасована або не призначена, якщо одна з тих осіб, які зареєстровані у помешканні, придбала товари, або оплатила послуги на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень. Виняток становить тільки оплата медичних послуг. Але, якщо покупка відбулася під час отримання субсидій, і людина про це повідомила органи соцзахисту, то виплата субсидій не припиняється.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали