Олександр Шлапак: зараз «Приват» неймовірно стійкий
Націоналізація «Приватбанку» стала чи не основною подією економічного життя країни останніх років. Ця фінансово-кредитна установа тривалий період виступала цементуючим елементом всієї фінансово-банківської системи країни. Націоналізація внесла деякі корективи в поведінку традиційних клієнтів «Приватбанку».


В інтерв’ю Forbes Украина Глава ПриватБанку Олександр Шлапак говорячи про кредитний портфель банку зазначає, що близько 30 млрд. гривень – це кредитний портфель фізичних осіб, близько 10 млрд. гривень – кредити, які надавалися малому і середньому бізнесу і іншим корпоративним клієнтам. І близько 160 млрд. гривень – це кредити, пов'язані з колишніми власниками «Привата». Сьогодні під них сформований портфель резервів на 155 млрд. гривень.

Стан банку Олександр Шлапак оцінює як дуже добрий. Зобов'язань перед клієнтами сьогодні приблизно на 170 млрд. гривень. А так званого кешевого інструменту, яким ми можемо відповісти за своїми зобов'язаннями – 109 млрд. гривень.

Покриття зобов'язань живими коштами складає 63%. Такого немає ні в одному банку. Перед націоналізацією у «Привата» цей показник становив 14%, у інших банків – близько 30%. Тому, зараз «Приват» неймовірно стійкий. Будь-банкір позаздрив би ситуації, в якій зараз знаходиться ПриватБанк.

Стійкість «Привату» має важливе значення не лише для забезпечення фінансової, а й для соціальної стабільності в країні, оскільки клієнти банку – це представники широких верств населення, а також суб’єкти малого та середнього бізнесу. Націоналізація «Привату» спрямована на формування класичних атрибутів функціонування вітчизняної фінансово-банківської системи.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали