Анонсована "валютна паніка" так і не розпочнетьсяГривня залишається стабільною як на міжбанку, так і в обмінних пунктах. Схоже, з'являється все більше передумов для розвінчання міфу про те, що торговельні відносини з Донбасом є гарантією стабільності гривні.

Кілька тижнів тому НБУ оцінив можливі втрати валютної виручки від блокади в 2 млрд. Потрібно розуміти, що це в річному вираженні, і при песимістичному сценарії. Аналітики Concorde Capital в цілому згодні з такою оцінкою. Тобто, блокада може дійсно вплинути на "потенційне" неотримання 140-170 млн. доларів в місяць чистого валютної виручки. Розрахунки базуються на сьогоднішніх цінах на сталь (які мало не вдвічі вище того, що ми бачили рік тому).

Потенційну експортну виручку легко порахувати, і нею легко налякати - цифри то неабиякі. Але це тільки одна сторона медалі. Такі гроші українська економіка може втрачати щорічно при допущенні, що підприємства окупованих територій і їх співробітники працюють з гривнею. Але якщо вірити недавній заяві лідера угруповання ДНР, на підконтрольній йому території гривня вже не ходить "з природних причин". Я б не особливо довіряв йому, але можу припустити, що це недалеко від істини. А якщо так, то виходить, що навряд чи на підприємствах в ОРДЛО зарплату платять в гривнях. А навіть якщо і платять, то співробітники її швидко змінюють на іншу валюту, тим самим, створюючи "тиск на гривню". Іншими словами, виходити з розмірів тільки "загубленою" валютної виручки при розрахунку впливу всієї цієї ситуації на курс гривні - не зовсім коректно.

Чи позначиться блокада на курсі валют? Ось ці як би недоотримані 140-170 млн. доларів в місяць (знову-таки, думаю, ефект з урахуванням всіх факторів буде поменше) - це близько 4% експорту товарів і послуг України за січень 2017 року. Між іншим, експорт цей виріс на 41% в порівнянні з січнем минулого року. При поточних цінах на сталь та іншу експортну сировину, ми в цьому році можемо потенційно збільшити експорт десь на 10%. Ну ладно, з блокадою зростання буде скромніше - нехай не 10% а 6%. Чим не видатний результат? Такого зростання ми не бачили з 2011 року. Навіть у відносно благополучному 2013 році у нас був мінус 8% з експорту.

Загалом, кажучи нудним мовою наших аналітиків, ми поки не бачимо серйозних підстав для того, щоб переглядати наш прогноз щодо курсу гривні на 2017 рік. А він у нас, нагадаю, 28 гривень за долар в середньому по році.

Concorde Capital






Друкувати
Найбільш популярні матеріали