Кучеренко назвав справжню заборгованість за спожитий природний газ
Драконівські ціни на природний газ призвели до різкого погіршення благополуччя пересічних громадян, які змушені переплачувати олігархам, та підвищення рівня затратності виробництва продукції промислових підприємств. Держава вкотре відстоює інтереси НАК «Нафтогаз», а не споживачів природного газу, що ще більше поглиблює кризові явища в національній економіці.

Відомий український політик, колишній губернатор Запорізької області Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Facebook зазначає, що «сумарна прострочена заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» підприємств теплокомуненерго та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, складає близько 25,4 млрд. грн., з них за 2017 р. – 5,1 млрд грн. За минулий тиждень заборгованість зменшилась на 1 519 млн. грн (5,7%).

Найбільша сумарна прострочена заборгованість за використаний газ в цій категорії накопичена у підприємств теплокомуненерго і ТЕЦ Донецької (5,7 млрд. грн), Дніпропетровської (4,6 млрд. грн), Харківської (1,8 млрд. грн), Луганської (1,3 млр.д грн), Одеської (1,1 млрд. грн), Запорізької (1,0 млрд. грн) областей та м. Києва (3,4 млрд грн).

Найбільша прострочена заборгованість за використаний природний газ за 2017 р. в цій категорії накопичена у підприємств теплокомуненерго і ТЕЦ м. Києва (1 218 млн. грн), Львівської (401 млн. грн), Запорізької (370 млн. грн), Одеської (362 млн. грн), Донецької (320 млн. грн), Дніпропетровської (307 млн. грн), Харківської (257 млн. грн) областей.

Середній поточний рівень розрахунків у 2017 р. за природний газ для виробництва теплової енергії складає 26%. Найнижчі показники за рівнем розрахунків у підприємств Тернопільської (6%), Чернігівської (8%), Вінницької (8%), Волинської (8%), Донецької (10%), Кіровоградської (11%) областей. Найвищий рівень розрахунків по цій категорії споживачів досягнуто у підприємств теплокомуненерго і ТЕЦ Закарпатської (100%), Черкаської (63%), Полтавської (49%) областей.

Завищені ціни за споживання природного газу надзвичайно негативно відобразилися на становищі підприємств та громадян, які повинні переплачувати значні суми виробникам теплової енергії. Продовження такого стану означатиме подальше сповзання підприємств виробничої сфери в стагнаційну яму та вимивання платоспроможного попиту українських громадян.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали