Як олігархи поглинають прибуткові підприємстваСпад виробництва у високотехнологічних галузях зробив аграрний сектор основною структуроутворюючою ланкою національного господарства. В аграрному секторі має місце висока концентрація капіталу, що створює умови для поглинання вертикально інтегрованими підприємницькими структурами сільськогосподарських підприємств.

Одне з дочірніх підприємств великої української аграрної групи «Кернел» стало 100%-ним власником агропідприємства, яке управляє більш ніж 27,5 тис. га орендованих сільськогосподарських земель і зерносховищ приблизно на 170 тис. тонн.

Компанія заплатила за 100%-ву частку в бізнесі коштами $ 43,3 млн. при цьому поглинене агропідприємство має позитивний чистий робочий капітал більш ніж $ 4 млн..

Тобто найпотужніші агрохолдинги продовжують поглинати сільськогосподарських товаровиробників і збільшувати свою частку на регіональних аграрних ринках. Все це відбувається в переддень зняття мораторію на вільний оборот сільськогосподарських земель. Також Антимонопольний комітет України схвально відноситься до поглинання агрохолдингами інших сільськогосподарських підприємств, що свідчить про мляву конкуренційну політику в аграрному секторі національної економіки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали