Якщо розглянути номінальні показники інвестиційної активності в основній сфері національної економіки – сільському господарстві, то капітальні інвестиції в 2016 році склали 44 мільярди гривень, що є рекордом за всю історію незалежності країни і в 1,5 рази перевищує минулорічний показник.

"Досягнуті в 2016 році обсяги капіталовкладень в сільське господарство є рекордними для галузі за весь час незалежності України і свідчать про високий рівень її інвестиційної привабливості", - йдеться в повідомленні "Інституту аграрної економіки".

Однак якщо привести зростання капітальних інвестицій в сільське господарство в Україні у фіксовані ціни 2001 року і таким чином виключити інфляційний фактор, то у 2008 році було куплено в 1,5 раз більше фізичного капіталу ніж 2016 році (рис 1).

Фіктивні сільськогосподарські рекорди діючої влади в Україні


Рис. 1 Зростання капітальних інвестицій в сільське господарство в Україні в фіксованих цінах 2001 року.

Разом із тим, основним джерелом капітальних інвестицій в 2016 році були власні та залучені сільськогосподарськими підприємствами ресурси. При цьому варто відмітити, що іноземні інвестори поки не проявили помітної активності. Так діюча влада в 2016 році змогла залучити в сільське господарство лише 20 млн дол., тоді як в умовах світової кризи 2009 року уряд умовив іноземців вклали понад 68 млн дол (рис. 2).

Фіктивні сільськогосподарські рекорди діючої влади в Україні


Рис. 2 Приріст іноземних інвестицій в сільське, лісове і рибне господарство протягом 2007-2016 років

В цілому, згідно з даними Державної служби статистики, обсяг освоєних капітальних інвестицій в Україні в 2016 році склав 326,2 мільярда гривень, що в порівнянних цінах на 16,4% більше показника за аналогічний період 2015 року, однак це лише номінальне зростання.

P.S. У 2015 році ви купуєте два комбайна за 2 млн грн, а в 2016 році ще два, але вже за 3 млн грн. Капітальні інвестиції зросли на 50%, але реально як купували два комбайна так і купуєте. Реальний ВВП зростає коли зростає реальна складова інвестицій. Умовно потрібно щороку додавати по комбайну для отримання зростання реального ВВП близько 10% річних. Теж стосується і інших галузей економіки України.


BARDAS VADYM
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали