Економіст: Україну врятує соціально орієнтована податкова система
Щоб запровадити соціальні орієнтири розвитку податкового законодавства, Україні варто перейняти досвід інших країн, що успішно розвиваються і здатні показати гідний приклад як вести раціональну та справедливу фіскальну політику.

Якщо долар США в Україні став майже національною валютою, то хай і українська податкова система хоч на крок стане ближчою до американських законів.

В США платники податків мають право на використання податкових знижок, незважаючи чи це простий пенсіонер чи велика корпорація. Наприклад, якщо людина купує в кредит житло, то сума відсотків за кредит, а іноді й саме тіло кредиту, не входять в суму на яку нараховується податкове навантаження. Така ситуація стосується і споживчих кредитів. Це сприяє не лише зростанню довіри до податкової системи, а й лояльності до банківських кредитів, що, в наслідку, ще більше зміцнює економіку країни.

Оскільки імплементація європейських директив для України є першочерговим завданням, то ми маємо перейняти і податковий досвід країн Європейського Союзу.

Якщо розглянути фіскальну систему Німеччини, то тут існує відома на весь світ класова система розподілу податків, де основною базою оподаткування є не сукупний дохід одного члена сім’ї, а сума доходів в залежності від кількості членів сім’ї і їх громадянського статусу. Простими словами, якщо в родині працює лише чоловік, то на його дохід накладається податок з врахуванням пільг і знижок, щоб не призвести до зниження рівня життя сім’ї. Зокрема, в Німеччині дуже диференційована пільгова система, тому тут є все: починаючи від пільг на дітей і закінчуючи надзвичайними пільгами, що пов’язані з хворобами, нещасними випадками, крадіжками майна тощо. Саме в цій країні найкраще відображається соціальна орієнтованість податкового законодавства.

Великобританія відрізняється від інших країн диференційованим податковим законодавством. Тут мають місце ряд податкових пільг за віком, зокрема градація для осіб старших 64 і 74 років, а також сім’ям, що мають дітей до 16 років. А ще Великобританія надає пільги та податкові канікули сім’ям, що навчають дітей у вищих навчальних закладах… А цього так не вистачає українцям, адже наші реалії наскільки сумні, що коли дитина навчається у ВНЗ, то батьки змушені голодувати, щоб оплатити вартість навчання.

Соціальна орієнтованість має бути спрямована і на бізнес. На сьогодні, про податковий кредит та податкову пільгу всі майже забули, а подібна допомога надається лише великим суб’єктам господарювання, що мають потужну матеріальну базу і без цього. Реформування потребує і цей сектор.

Владислав Рошкевич, аналітик
«Європейський аналітичний центр»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали