Євросоюз посилює контроль на зовнішніх кордонах
Європейський Союз з п'ятниці, 7 квітня, посилює контроль на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Тепер перевіркам також будуть піддаватися і громадяни ЄС. Зокрема, їх документи будуть звірятися з базами даних служб безпеки. Як заявила агентству AFP представник Єврокомісії, мета перевірки полягає в тому, щоб переконатися, що "особа, яка перетинає кордон, не становить загрози громадському порядку і безпеці".


Всередині Шенгенської зони прикордонний контроль, як правило, не діє. На зовнішніх кордонах раніше розширеній перевірці піддавалися тільки люди, які не є громадянами ЄС: їх документи порівнюють з європейською або національною поліцейською базою.

Тепер такі норми будуть діяти і щодо власників європейських паспортів. А перевірки будуть здійснюватися як при в'їзді, так і при виїзді з території Євросоюзу.

Заходи щодо посилення прикордонного контролю було запропоновано після терактів в Парижі в листопаді 2015 року, вони покликані, зокрема, відстежувати потенційних джихадистів з європейськими паспортами, які вирушають до Сирії та Іраку або повертаються звідти. Згідно з даними спецслужб, близько 5000 європейців приєдналися до бойовиків екстремістської організації "Ісламська держава".






Друкувати
Найбільш популярні матеріали