Україна на порозі небувалого зростання цін на хлібВ останні роки Україна остаточно перетворилася на одного з основних постачальників сільськогосподарської сировини. Незважаючи на значну пропозицію зернових, в країні прослідковується перманентне зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби. Відміна державного регулювання цін на продукти першої необхідності ще більше інтенсифікує зростання цін на хліб.

Вартість хліба впродовж наступних півроку збільшиться на 30%. Ціни підвищаться попри достатній врожай. Адже вартість хліба залежить не тільки від сировини, а також від величини податків, заробітної плати, вартості електрики та газопостачання. Експерт Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що незабаром ціни досягнуть європейського рівня.

Якщо справдяться прогнози експерта, то в Україні посилиться соціальна напруга у зв’язку з тим, що найбідніші верстви населення не зможуть придбавати достатній обсяг хліба та хлібобулочних виробів для звичайного відтворення. Враховуючи те, що на осінь також прогнозується підвищення цін на газ, то зростання цін на хліб може призвести до пере форматування владного олімпу, зокрема ротації Уряду.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали