Громадські активісти пропонують олігархам поділитися своїми статками з народом. Поки не пізно
Новостворене вседержавне громадське об’єднання «Україна» пропонує Президентові України Петрові Порошенкові та решті українських надбагатіїв, котрі входять до першої сотні найбагатших осіб згідно з українським рейтингом журналу «Forbes», 50 відсотків своїх статків переказати в Народний інвестиційний фонд.


Про це сьогодні на прес-конференції, яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив громадський активіст з Закарпаття Михайло Ловга. Кошти ж активісти обіцяють скерувати на правильні та потрібні речі: «Вони будуть скеровані на інвестиції для малого та середнього бізнесу під 3 відсотки річних і пожиттєву підтримку учасників бойових дій. За нашими розрахунками, величина Народного інвестиційного фонду зможе становити мінімум 30 млрд $. Це загалом цілком «підйомна» сума для наших «нуворишів». Натомість, це – 89,8% дохідної частини державного бюджету України на 2023 рік. Це водночас – 73% державного боргу України станом на 1 січня 2023 року. Це – 3,5 роки виплати пенсії всім пенсіонерам згідно з бюджетом 2023 року. Це – створення двох мільйонів сучасних робочих місць».

Натомість, на думку підприємця з Закарпаття Владислава Шитіва, в часи, коли велика частина українців вимушена виїжджати за кордон на заробітки, щоби родина мала змогу не те що платити за комунальні послуги за надмірними тарифами, але просто мала що їсти, олігархи подовжують цинічно наживатися на пересічних українцях. А сотник 29-ї сотні Майдану, учасник бойових дій в зоні Іван Круц зауважив, що з 2014 року українці змінилися і зрештою почали вчитися захищати свої права.

Своєю чергою голова Асоціації платників податків Львівщини Зеновій Бермес зазначив, що левова частина коштів, які сьогодні збирають в Україні у вигляді різноманітних податків і зборів, акумулюють на рахунках олігархів: «На жаль, європейський, тобто демократичний, цивілізований спосіб перерозподілу національного багатства у нас є неефективним. Тому у нас залишається варіант, коли відповідальна державна влада має це зробити примусово. Адже свого часу неймовірне збагачення наших олігархів відбулося незаконно. Тому настав час мирного перерозподілу ресурсів на користь людей найманої праці. Вибори ж у тій формі, які у нас відбуваються, і мабуть відбудуться ще раз, нічого не вирішують».

Зі свого боку громадський активіст Петро Браташ пояснив, що сьогодні офіційно жодного такого фонду немає, тобто олігархи, навіть якщо вони завтра зголосяться, кошти перераховувати не мають куди: «Зареєструвати такий фонд можна швидко, за два тижні. Але зараз ми маємо намір створити такий фонд насамперед в головах простих українців».

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали