Курс долара обвалився до 26,3 гривеньБезготівковий долар різко дешевшає. 10 червня його курс обвалився відразу на 22 копійки, і зафіксувався в рамках 26,31-26,32 грн./$, повідомив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. Фінансисти відзначали домінування «американця».

«Долар продавали досить активно. Валютна пропозиція значно перевищувала попит. До того ж деякі імпортери взяли паузу в покупці валюти в надії на ще більше її здешевлення», - розповів начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко. Головним покупцем долара став Нацбанк, який тричі з'являвся на торгах.

Фінансисти вважають, що регулятор вчора придбав рекордний для однієї доби обсяг долара - від $ 70 млн. до $ 80 млн. Для порівняння: за весь минулий тиждень (активний по частині скупки інвалюти) НБУ придбав на міжбанку $ 102,7 млн.

Ключовими постачальниками валюти стали іноземні інвестфонди, які готуються до покупок гривневих держоблігацій Мінфіну на аукціоні 11 червня.

«Основним ситуативним фактором, який впливав на курсову динаміку, став додатковий попит на гривню необхідну для розрахунків за ОВДП, який привів до зростання грошової пропозиції», - підтвердив Олег Курінний.

Експортери, звичайно, долар теж продавали, але менш активно, ніж в попередні дні. Вільну частину виручки в основному притримували, і виводили на міжбанк лише обов'язкові 30% виручки.

При цьому викуп валюти у населення відбувався в рамках 26,15-26,42 грн./$.

«Здавати долар стали трохи менш активно, зате попит підростає. Рівні цікаві, ось долар і беруть », - зазначив Юрій Гриненко.

Подальший рух курсу долара буде прямо залежати від обсягів завтрашнього розміщення гривневих ОВДП. Чим більше паперів візьмуть іноземці, тим більше гривні їм буде потрібно і потрібно буде активніше продавати долар.

У той же час Нацбанку потрібно буде дотримуватися балансу, щоб не відбити у нерезидентів бажання продавати валюту. Сильно обвалювати курс теж не можна.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали