Українцям добавлять майже 3 млрд доларів нових боргівДіюча влада планує найближчим часом залучити від міжнародних фінансових організацій ще 3 млрд доларів. Це зокрема кредити МВФ, Євросоюзу та нові борги для Нафтогазу.

На сьогоднішній день Україна виконала більшість умов для отримання першого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу (MFA) на 500 млн євро. Про це заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова в кулуарах 15-го форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука.

За її словами, перспектива отримання першого траншу від ЄС є досить реалістичною, так як більшість необхідних вимог вже виконані, а деякі знаходяться на фінальній стадії.

"Питання - в досягненні домовленостей з МВФ, які також є важливими для "макрофіна". Ми над цим теж працюємо. Як тільки там буде, я сподіваюся, позитивне рішення, ми тоді зможемо вже виходити на отримання MFA", - додала Маркарова.

Вона також повідомила, що Мінфін з липня вже затвердив сім узагальнюючих податкових консультацій, необхідних для отримання першого траншу макрофінансової допомоги. Вимога про забезпечення ефективної перевірки інформації про бенефіціарів в держреєстрі також практично виконана.

14 вересня представники України ЄС підписали меморандум про взаєморозуміння і кредитну угоду про надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на € 1 млрд.

Крім того, НАК "Нафтогаз України" планує в жовтні 2023 року здійснити випуск єврооблігацій в обсязі 500 млн - 1 млрд доларів. Про це повідомив журналістам глава правління НАК Андрій Коболєв.

"Так, ми будемо випускати. Я думаю, що це буде в жовтні", - сказав він, відповідаючи на питання, чи зберігає компанія плани випуску єврооблігацій в умовах нинішньої кон'юнктури.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали