Чому світова економічна криза може наступити вже в найближчі 12 місяцівЦиклічний характер розвитку глобальної економіки передбачає настання через певний часовий проміжок кризової фази. В останні місяці у світовій економіці сформувалися передумови для нового витка кризових явищ, що можуть за масштабами перевершити кризу 2008 року.

Про високу ймовірність настання глобальної економічної кризи неодноразово наголошував Ерік Найман. На своїй сторінці у Facebook відомий економіст «перспективи» настання глобальної економічної кризи прив’язує до того, що Apple знизила прогнози по виручці на 1-й квартал 2019 року зі $ 89-93 до $ 84 млрд. (в 1 кв. 2023 продажі компанії становили $ 88,3 млрд.) Через уповільнення економіки Китаю і слабкий попит. Це сталося вперше з того часу як Тім Кук очолив компанію в 2011 році.

Новина шокувала ринок – акції AAPL впали на післябіржових торгах на 8,5%, що спричинило різке падіння ф’ючерсів на американські фондові індекси (Nasdaq падає більше ніж на 2% на ранкових торгах).

Зростання попиту на захисні активи привело до зниження прибутковості 10-річних держоблігацій США до 2,62% і крива прибутковості все більше нагадує плоску шкалу. Крива прибутковості американських держоблігацій говорить про 36%-ну ймовірність настання економічної кризи в США протягом наступних 12 місяців (вчора така ймовірність оцінювалася лише в 25%).

Нагадаємо, що ймовірність виникнення глобальної економічної кризи зростає у зв’язку з падінням американських фондових індексів. Глобальні ринки надзвичайно чутливо реагують на коливання американської економіки, що автоматично породжує ланцюгову реакцію виникнення кризових явищ в ключових секторах світового господарства.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали