Комерційні банки здешевлюють вартість кредитів
Помірна монетарна політика Національного банку України та відносна стабілізація цінової кон’юнктури на фоні незначного попиту на кредитні програми фінансових установ надали позитивний вплив на динаміку відсоткових ставок.

Середня процентна ставка по кредитах на автомобілі впала на 0,69 п.п. і становить 10,49% річних. Нагадаємо, останній квартал минулого року закінчився також здешевленням автокредитів. Знизили ставки по позиках на авто Кредобанк, Пріва-Банк, Укргазбанк і Укрсиббанк. Багато банків пропонують спеціальні кредитні програми з автосалонами, їх умови більш вигідні, ставки нижче. Автокредити крім основної процентної ставки припускають комісію за видачу кредиту в розмірі від 0,99% до 3,99% від суми кредиту, а також страховку (повне КАСКО). Середні кредитні ставки більш вигідні на короткі терміни, при умови великого першого внеску. Часом відсотки по кредиту становлять менше 1%, але тільки при терміні кредитування до 1 року. Такі пропонують Кредобанк, Кредіагріколь Банк, ОТП Банк, Приват-Банк, Правекс-Банк, Укргазбанк і Укрсиббанк.

Іпотека в перебігу останнього кварталу подешевшала на 0,23 п.п. і середня ставка становить 20,09% річних. Знизив ставки по кредитах на нерухомість Кредобанк. Вартість іпотеки коливається від 1,9% до 27,1% річних. Найбільш вигідні умови кредитування житла на первинному ринку. Укргазбанк пропонує 1,9-8% річних (залежно від розміру першого внеску) на 12 місяців. Ощадбанк пропонує 8,9% річних. Вторинна нерухомість кредитується від 17% річних.

Споживчі кредити зросли в ціні на 2,49 п.п., їх середня вартість становить 38,7% річних. Найвигіднішими як і раніше залишаються кредити під заставу авто, нерухомості або депозитів, їх ставки коливаються від 17,49% до 28,25%. Вартість кредитів готівкою і кредитних карт становить 28,8% - 122,11% річних. Овердрафти беруть менше звичайних споживчих кредитів. Їх вартість в діапазоні від 19% до 39,6% річних. Середня ставка становить 32,26% річних. Протягом останнього кварталу вони скинули 2,5 в.п.

Український журнал Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали