«Покращення» продовжує добивати українську економікуВід початку 2013 року українська економіка виявилась на останніх місцях за темпами зростання навіть серед країн СНД. Зокрема, падіння промислового виробництва прискорилось у січні-лютому 2013 року і склало 4,8% в порівняні із аналогічним показником у 2012 році. Скорочення обсягів виконаних робіт у будівельній галузі України у березні-2013 становило 28,5% в порівняні із аналогічним показником попереднього року і у січні-березні - 16,8%, повідомляє Економіст.

Ріст зафіксований тільки у сільському господарстві – 5,8% у січні-березні, однак це суттєво не впливає на загальну ситуацію в країні, так як сільське господарство займає менше 8% у структурі валового внутрішнього продукту. Також відбулося зростання обороту роздрібної торгівлі – 13,4% за січень-березень 2013 року. Однак загальновідомим є той факт, що в торгівлі не виробляється нових товарів, а тільки збільшується вартість вже існуючих (за рахунок націнки) та зростають обсяги імпорту в Україну. Тому існують ризики для фінансової системи України при збереженні даних тенденцій та наявної структури ВВП в найближчі 2-3 роки.

Читайте також: Опубліковані жахливі факти про «покращення в Україні

Із приведених вище фактів не дивно, що за даними Міжнародного економічного фонду, цього року Україну можна вважати економічним аутсайдером серед країн СНД і Східної Європи. Відповідно до останнього звіту World Economic Outlook, так само погано йдуть справи тільки в Угорщині, а гірше - лише в Хорватії.

Погіршений прогноз і для єврозони. Замість падіння на 0,1% тепер очікується спад на 0,3%. Погіршення показника прогнозується в Греції (-4,2%), Португалії (-2,3%), Словенії (-2%), Іспанії (-1,6%), Італії (-1,5%) і навіть у Франції (-0,1%). У МВФ утрималися від прогнозування розвитку ситуації на Кіпрі.

На цьому тлі корекція прогнозів для України виявилася однією з найбільш різких. Очікування фонду на 2013 рік були знижені з 3,4% до нуля. У 2014 році ВВП України зросте на 2,8%. А в середньому до 2023 року темпи зростання економік складуть скромні 3,5%. З нульовим зростанням економіки Україна стала аутсайдером як серед країн СНД, так і в регіоні Східної Європи. Гірше прогноз лише для Хорватії (-0,2%), а нульове зростання очікується в Угорщині. Найвищі темпи зростання ВВП в регіоні очікуються в Киргизії (7,4%) і Грузії (6%).

За оцінками експертів, такий сильний вплив кризи на Україну пояснюється низькою конкурентоспроможністю її економіки, а також зволіканням влади в проведенні структурних реформ.

"Криза діє на всіх, але важко назвати ще країну, так само сильно залежну від цін на енергоресурси. Крім того, наше виробництво зберігає низьку частку доданої вартості, а негативний інвестиційний клімат не дозволяє сподіватися на різке прискорення", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

"Україні слід активізувати заходи щодо збільшення конкурентоспроможності нашого експорту, одночасно зайнявшись розвитком внутрішнього ринку", - додав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали