Олексій Кучеренко: у мене немає ніяких пояснень трьох років безпорадності і прострації «нової» команди Кличка
Питання регулювання діяльності природних монополій надзвичайно актуалізувалися у зв’язку з декількома хвилями підняття цін за постачання газу, тепла, води та електроенергії. Підняття цін автоматично означає збільшення прибутків власників мереж, які у переважній більшості належать приватних власникам. Зростання цін та тарифів зумовлює необхідність збільшення обсягів субсидій, які виступають прихованою преференцією для українських олігархів.

Особливо складна ситуація склалася в Києві. Як зазначає на своїй сторінці у Facebook відомий український політик Олексій Кучеренко: «Київські тепломережі були передані містом (Омельченко, Черновецький) в «управління» компанії «Київенерго». За допомогою підписання абсолютно нікчемного і безграмотного «Договору про управління та реформування енергетики» на кількох сторінках без всякої взаємної відповідальності сторін.

Створювалися передумови для «технічного» відчуження за допомогою «схемної» компанії «Київенергохолдинг». Однак аж до 2012 року в компанії «Київенерго» хоча б домінувала частка держави. З 2012 року компанія стала по суті приватною в результаті безконкурсного керованого продажу пакета компанії ДТЕК ім. Р.Ахметова.

Я розумію, що Попов на гарматний постріл боявся до неї підійти – били по руках і по вухах. Але у мене немає ніяких пояснень трьох років безпорадності і прострації «нової» команди Кличка протягом останніх трьох років.

Загравання з міським монополістом і «ухилення від бою» матиме такі негативні наслідки для міста, про які ми з вами поки ще не підозрюємо. Моя точка зору – КМДА і Київрада реально не знають і не мають стратегічного бачення організації ефективної системи тепло- та енергопостачання міста Києва.

Практика «загравання» муніципальної влади з власниками тепломереж надзвичайно деструктивно відображається на здатності пересічних громадян вчасно здійснювати оплату комунальних послуг, оскільки ціни за відсутності жорсткого регулювання постійно зростають. Натомість мають місце поодинокі випадки, коли збільшення прибутку супроводжується зростанням інвестування модернізації та реконструкції мереж.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали