Віктор Пинзеник: в січні отримано до загального фонду державної казни на 12% менше минулорічного січняМинув перший місяць 2023 року і вже можна робити певні висновки про виконання Бюджету–2018. Тим більше, що було багато побоювань стосовно реалістичності окремих доходних статей даного бюджету. Результати виконання бюджету у січні є невтішними, що свідчить про те, що песимістичні настрої щодо виконання доходної частини бюджету справджуються.

На своїй сторінці у Facebook народний депутат України, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник констатує, що «в січні отримано до загального фонду державної казни на 12% менше минулорічного січня (49,6 млрд. проти 56,3). А до того ж нинішня економіка стала трохи більшою, та й ціни далеко не ті.

Цифри не радують. Та є обставина, яка спотворює реальний стан речей. У січні 2017 року майже не відшкодовували ПДВ, тобто відповідна сума осіла в доходах (для розуміння: у січні 2023 року відшкодовано 12 млрд. грн. ПДВ). А тому оцінювати бюджетну динаміку слід з урахуванням даної обставини.

Вона дозволяє говорити про зростання номінальних бюджетних доходів. Але це все одно удвічі менше динаміки зростання, закладеного законом про державний бюджет 2023 року. Важко назвати вдалим такий старт нового бюджетного року як і реальними заплановані бюджетні доходи (при прогнозованому рівні інфляції)».

Тобто старт нового бюджетного року не додає особливого оптимізму стосовно формування сприятливого майданчика для закріплення позитивних тенденцій в національній економіці. Завуальовані під час прийняття бюджету «мильні бульбашки» обов’язково знайдуть свій прояв у невиконанні ряду доходних статей за результатами року.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали