Держенергоефективності та Міністерство енергетики Литви розглянули шляхи ефективного виконання Меморандуму про співпрацю України та Литви у «чистій» енергетиціГолова Держенергоефективності Сергій Савчук разом із Міністром енергетики Литви Жигімантасом Вайчюнасом та литовськими урядовцями обговорили конкретні кроки імплементації Меморандуму про співпрацю двох країн в енергетиці, у тому числі у відновлюваній, підписаного 8 грудня 2017 р. у рамках візиту Президента України Петра Порошенка до Литви.

Литовську сторону у перемовинах також представили Віце-міністр енергетики Литви Відмантас Мацявічюс, Посол Литви в Україні Марюс Януконіс, Повноважний міністр Посольства Литви в Україні Гвідас Кєрушаускас, генеральний директор біопаливної біржі «BALTPOOL» Андрюс Смалюкас.

Сергій Савчук презентував литовським урядовцям здобутки України у розвитку «чистої» енергетики, законодавчі стимули для бізнесу, ресурсний та інвестиційний потенціал у цій сфері.

Голова Агентства разом із Головою правління Біоенергетичної асоціації України Георгієм Гелетухою та керівником проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діаною Корсакайте звернув особливу увагу литовців на розвиток біоенергетики України і шляхи взаємовигідного партнерства саме у цій сфері.

Литва має надзвичайно успішний досвід заміщення споживання газу альтернативними видами палива. Як повідомив Віце-міністр енергетики Литви Відмантас Мацевічюс, Литва збільшила використання біомаси у секторі теплопостачання із 19% у 2010 р. до 69% у 2017 році. У планах - підвищити цей показник до 80% у 2020 році.

Держенергоефективності та Міністерство енергетики Литви розглянули шляхи ефективного виконання Меморандуму про співпрацю України та Литви у «чистій» енергетиці

Справа в тому, що Литва поставила за основну мету - зменшення ціни на тепло та надання пріоритету місцевим видам палива.

Одним із інструментів досягнення мети стало створення біопаливної біржі «Baltpool», про яку розповів її генеральний директор Андрюс Смалюкас. Після створення цієї біржі ринок біомаси у Литві почав функціонувати більш ефективно та прозоро. Частка біомаси, придбаної через неї, зросла з 1% у 2013 р. до 86% у 2016 році. Вартість біомаси знизилася на 40%у 2015 р. порівняно з 2012 роком.

Своєчасна реформа сектору біомаси дозволила підвищити конкурентоспроможність виробників тепла «не з газу» та призвела до суттєвого падіння цін на опалення в Литві на 35-40%.

Литовська сторона запевнила, що створення подібної біопаливної біржі в Україні сприятиме розвитку прозорого та конкурентного ринку біомаси. Це буде справжня «successstory» в країні, яка активно відповідає на «газові виклики» та має такий великий ресурсний потенціал.

За результатами зустрічі домовилися продовжити співпрацю та сконцентруватися на таких завданнях:

• Разом опрацювати питання створення біржі біомаси в Україні за підтримки ЄС, у тому числі у рамках так званого «Європейського інвестиційного плану для України»;

• Організувати візит делегації України до Литви за участю урядовців, парламентарів та експертів для обміну досвідом щодо створення електронної платформи торгівлі біопаливом;

• Спільно із литовською стороною опрацювати законопроект щодо розвитку ринку твердого біопалива, розроблений Держенергоефективності разом із парламентарями та експертами.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали