Сонячна енергетика – один із найбільш інвестиційно-привабливих секторів «чистої» енергетики в УкраїніПро це повідомив Костянтин Гура, радник Голови Держенергоефективності з міжнародної співпраці, виступаючи на 7-ї конференції індустрії сонячної енергетики Центральної та Східної Європи «CISOLAR 2023».

Впродовж останніх кількох років сонячна енергетика в Україні приваблює все більше інвесторів.

Станом на кінець I кварталу 2023 р. загальна потужність сонячних електростанцій, які працюють за «зеленим» тарифом, становить 841 МВт. Лише за 3 місяці ц.р. встановлено 100 МВт, що складає майже половину потужностей СЕС, введених за весь 2017 рік.

Така динаміка розвитку сектору безпосередньо пов'язана із низкою законодавчих змін, над якими працювало Держенергоефективності спільно з Урядом, Парламентом, профільними міністерствами та іншими гравцями ринку.

Серед основних реформ - прив’язка «зеленого» тарифу до курсу євро до 2030 р.,можливість укладання довгострокових договорів на закупівлю «чистої» електроенергії на термін дії «зеленого» тарифу.

Сонячна енергетика – один із найбільш інвестиційно-привабливих секторів «чистої» енергетики в Україні

«Наразі основним стимулом розвитку «чистої» енергетики є «зелений тариф». При цьому, у світі спостерігається тенденція переходу на аукціони щодо закупівлі електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел. Цей механізм, його переваги та недоліки, наразі детально аналізуються і в Україні. Переконані, що до таких змін потрібно ставитися виважено із врахуванням динаміки розвитку відновлюваної енергетики та економічних умов в країні. Зміни мають бути прогнозовані, зрозумілі та зручні для інвесторів», - пояснив К. Гура.

Костянтин Гура також нагадав, що розвиток відновлюваної енергетики набирає обертів в країні. За період з 2014 р. по 2017 рік у цю сферу залучено майже 1 млрд євро інвестицій.

«Наразі Україна продовжує залучати інвесторів до роботи на ринку відновлюваної енергетики. Ми працюємо над ідентифікацією конкретних конкурентних інвестиційних проектів. Інструментом у цьому є Інтерактивна інвестиційна карта «UAMAP» (http://www.uamap.org.ua)та Центр залучення «зелених» інвестицій (https://www.gidc.in.ua)», - наголосив К. Гура.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали